{ "title": "Vücuttaki Kaslar", "image": "https://www.vucut.gen.tr/images/Vucuttaki-Kaslar-56.jpg", "date": "19.01.2024 07:02:28", "author": "Ayşe durak", "article": [ { "article": "
Vücuttaki kaslar, Kaslarımız, hareket etmemizi sağlayan doku topluluğudur. Kimyasal enerjiyi mekanik enerjiye çevirir. Yaşadığımız sürece yaptığımız bütün hareketleri ve hayatımızın devam etmesini, vücudumuzda bulunan farklı yapıdaki kasların sistemli olarak aksamadan çalışmasına borçluyuz. Kolumuzun ya da ayaklarımızın herhangi bir hareketi, iç organlarımızın rahatlıkla çalışabilmesi kaslarımızın sayesinde olur.

Vücudumuzun, erkeklerde ortalama %40'ı, bayanlarda ise %30'u kaslardan oluşmuştur. İnsan vücudunda 550 civarında kas bulunmaktadır. Vücut ısımızın %85'i kaslarda oluşan kasılmalardan dolayı açığa çıkmaktadır. Kaslarımızın %60 gibi büyük bir kısmı bacaklarda ve kalçada bulunmaktadır. Bundan dolayı bacak çalışmaları hormonların daha fazla ateşlenmesine ve yağ yakımınında fazla olmasına neden olur.

Vücuttaki kaslar nelerdir?

Çizgili kaslar: İskelet kası olarak da bilinmektedir. İstemli olarak çalışır. Yüz, boyun, sırt, göğüs, kol ve bacak gibi uzuvlarımızda bulunmaktadır. Yapılarındaki görüntünün çizgiye benzemesinde dolayı bu ismi almışlardır. Vücudumuzun genel hareketinden ve duruşundan bu kaslar sorumludur. Sinir hücreleriyle bağlantıları bulunur. Çizgili kaslar uçlarındaki güçlü yapıları olan kirişlerle kemiklere bağlıdır. Sinirler aracılığı ile verilen komutlar sayesinde, hareket ederler ve kirişlerin bağlantıları sayesinde kemiklerimizi hareket ettirirler. İstemli olarak çalışırlar ve bizim geliştirmek için uğraştığımız kas grubunu oluşturmaktadırlar. Yapılan egzersizlerle kas genişliğinde ve uzunluğunda artış sağlanmasına kas hipertrofisi denir. Kasların uzun süre hareketsiz kalması sonucunda, hacminin azalması durumuna da kas atrofisi denmektedir. En geniş kas latismus dorsi, en uzunu olan kas ise quadriseps kaslarıdır.

Çizgili kası oluşturan yapılara bakıldığında, büyükten küçüğe doğru sıralanışı; kas demeti, kas telleri, telcikler ve ipliklerden diye sıralanır. İpliklerin her birine bir sinir hücresi bağlıdır ve beyinden gönderilen sinyallere toplu şekilde kasılarak cevap verirler. Bunun sonucunda hareket doğmaktadır. Oksijenli ve oksijensiz solunum yapabilirler. Glikojen depolar ve aktivite sonrası laktik asit birikiminden dolayı yorgunluk göstermektedirler. Çizgili kaslar çok çekirdekli ve çekirdekleri merkeze uzakta bulunmaktadır.

Düz kaslar: İstemsiz olarak çalışmaktadırlar. Vücudumuzda damar yapılarında, gözde, içi boşluklu olan iç organlarımızda ve sindirim sistemimizde bulunmaktadır. Yapısının görünümü çizgili kasın aksine düz olduğu için bu ismi almıştır. Tek çekirdekli ve çekirdeği merkezde bulunmaktadır. Kas ipliklerinin, bazı düz kaslarda her birinin bir sinire bağlı olduğu görülse de bazı düz kaslarda birkaçının bir sinire bağlı olduğu görülmektedir. Düz kaslar hafif pembe renkte olmaktadır. Glikojen depolamazlar, oksijensiz solunum yapmazlar. Çizgili kaslara göre yavaş çalışır ve yorgunluk göstermezler.

Kalp kası: Görünüş ve yapısı nedeniyle çizgili kaslara, çalışma şeklinden dolayı düz kaslara benzemektedir. Vücuttaki kaslardan olan kalp kası istemsiz çalışır. Besinleri enerjiye çeviren mitokondriler kalp kası hücrelerinin büyük kısmını kaplamaktadır. Kalpte bu oran %30'ken, diğer kaslarda %1-2'dir. Bu yüzden kalp kası yorulmadan ömür boyu çalışır. Kalp kası çizgili kasın yapısına benzese de çizgili kas gibi kramp yaşamaz. Ritmik kasılma ile çalışırlar. Kasılmayı sağlayan uyarı mekanizmasını kendi içinde barındırmaktadır. Buna rağmen kasılma şiddeti ve hızı gibi durumlarında otonom sinir sistemine bağlıdır. Bu durumda hormon artışları esnasında kalbin durumunun otonom sinir sistemi tarafından düzende kalmasını sağlamaktadır. Adrenalin gibi hormonlar direk olarak kalbin frekansına etki eder. Efedrin maddesi de atım hızını arttırır.
" } ] }