{ "title": "Vücuttaki İltihap Nasıl Atılır", "image": "https://www.vucut.gen.tr/images/vucuttaki-iltihap-nasil-atilir.jpg", "date": "19.01.2024 18:58:08", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Vücuttaki iltihap nasıl atılır, tıp dilinde enflamasyon olarak adlandırılan iltihap, vücut dokusuna zarar veren farklı etkenler nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Vücutta iltihap 3 değişik şekilde oluşum gösterir. İltihap, sıvısal ortamlarda, damarlarda ve hücrelerde olmak üzere üç farklı şekilde gelişir. Virüs, bakteri, kimyasal maddeler ve vücuda alınan şiddetli bir darbe nedeniyle vücudun verdiği bir tepkidir. Kısaca vücudun savunma mekanizmalarından biri olarak da tanımlanabilir.

İltihap aslında vücudun tamamen sağlığı için ortaya çıkar. Ancak kısa sürede geçmeyen iltihaplar ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. İltihap kronik bir hal almışsa mutlaka ortada sağlığı tehdit eden bir durumun habercisi olarak algılanmalıdır. Vücutta iltihap oluşmuş ve uzun dönemdir geçmemişse bağışıklık sistemi ya da dejeneratif hastalıklar düşünülmelidir. Vücutta iltihap ihmal edilecek ya da hafife alınacak bir durum değildir. İhmal edildiğinde ileri aşamalarda ortaya daha ciddi sağlık sorunları çıkabilir. Kronikleşmiş iltihap siroz ve eklem iltihabında meydana geldiği gibi vücutta tek bir bölgeyi etkisi altına alabilir. Bazen de çölyak hastalığı gibi vücudu tamamen etkisi altına alabilir. Vücutta iltihabı atmak için bazı bitkilerden yardım alınabilir. İltihaba karşı iyi gelen bitkiler vücudun iltihap ile savaşmasını kolaylaştırır.

Vücuttaki iltihap nasıl atılır?

Zencefil: Zencefilin iltihap söktürücü etkisi yanı sıra ağrı kesici özelliği de bulunmaktadır. İçerisinde barındırdığı shogaol, paradol, gingerol ve zingeron adlı bileşenler vücutta ağrı oluşumuna neden olabilecek prostaglandin adındaki yağ asitlerini baskılayarak ağrının ve iltihabın azalmasına yardımcı olur.

Zerdeçal: Zerdeçalın içerisinde bulunan kurkumin adlı bileşenin antioksidan özelliği vardır ve bu özelliği ile vücuttan iltihabın atılmasını sağlar. Özellikle karaciğer sağlığı için oldukça önemli bir bitki türüdür.

Fesleğen: İltihap için yaygın bir şekilde kullanılan baharatlardan biridir. İçeriğindeki öjenol adlı madde bitkiye hem koku hem tat katar ve beraberinde iltihabı söktürücü etki yaratır.

Cayenne biberi: İçerisinde yer alan kapsaisin adlı bileşen daha çok artrit nedeniyle meydana gelen iltihaba karşı etkili olur.

Ak söğüt kabuğu: Bitkinin içeriğinde bulunan salisin adındaki bileşen aspirin ile hemen hemen benzer özellikler taşır. Ak söğüt kabuğunun iltihap ve ağrı giderici etkisi vardır.

Oregano: Bitkinin içinde yer alan bioflavanoid ve polifenol adlı bileşenler serbest radikaller ile savaşmayı kolaylaştırır. Vücutta ne kadar çok serbest radikal varsa iltihap gelişme olasılığı o kadar fazladır.

Sarımsak: Bilindik en doğal antibiyotiklerden biri olan sarımsak vücuttan iltihap atmak için kullanılabilir. İltihap harici sarımsak, tansiyon, kalp hastalıkları gibi daha pek çok hastalığa karşı da kullanılabilir.

Isırgan otu: Isırgan otu vücutta biriken atık maddeleri yani toksinleri vücuttan atmayı kolaylaştıran bitkilerden biridir. Bu alanda da çok sık kullanılır. İltihabı azalttığı gibi iltihabın neden olduğu ağrıya karşı da faydalıdır.

Tatlı patates: Mor renkli tatlı patates vücutta oluşan iltihabı atmak için kullanılabilir. Anti-inflamatuar etkisi olan tatlı patates ayrıca C ve E vitaminleri bakımından da zengin içeriğe sahiptir. Yine beta-karoten özelliği vücutta meydana gelen iltihap ve beraberinde ağrının azalmasını sağlar.

Ceviz: Ceviz vücut için birçok fayda sağlayan mükemmel bir besin maddesidir. Vücuttaki iltihabı atmak için günlük düzenli olarak 4-5 tane ceviz tüketilebilir. Ayrıca 4 adet ceviz 1 bardak suyun içinde ıslatılarak bir gün bekletilir ve ertesi gün ıslanmış cevizler iltihap için yenilebilir.

Yaban Mersin'i: Antioksidan ve anti-enflamatuvar etkisi bulunan yaban mersini dokularda gelişen iltihabı azaltmak için kullanılabilir. Yaban mersini tüketimi alışkanlık haline getirildiğinde artrit hastalığının gelişme riskini azaltır.
" } ] }