{ "title": "Vücutta Morarma", "image": "https://www.vucut.gen.tr/images/vucutta-morarma-1485.jpg", "date": "19.01.2024 12:07:03", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Vücutta morarma, vücutta aniden ya da herhangi bir darbe almadan morluk oluşuyorsa mutlaka bu durum ciddiye alınarak bir doktora başvurulmalıdır. Vücutta oluşan morluklara nefes darlığı, göğüs ağrısı, dudak ve tırnaklarda renk değişimi, kalp çarpıntısı, burun kanaması gibi anormal durumlar eşlik ediyorsa mutlaka altta yatan bir neden ya da hastalık söz konusudur. Vücutta morarma birçok şekilde meydana gelebilir ve her morarma bir hastalık belirtisi olmayabilir. Bazı durumlarda fark edilmeden alınan bir darbe, çarpma da morarmaya yol açabilir. Vücutta morarma uzun süredir varsa ve bilindik bir nedeni yoksa bu durum vücutta anormal bir şeylerin olduğunun göstergesi olabilir. Morarma her zaman alta yatan nedeni tespit etmek için yeterli bir belirti değildir. Bu nedenle vücut morarması nedeniyle sağlık kuruluşuna başvurulduğunda kan testi ve farklı testlere ihtiyaç duyulabilir. Test sonuçlarına göre hasta farklı bölüm doktorlarına sevk edilerek detaylı araştırma istenebilir.

Vücutta morarma neden olur?

Travmalar: Özellikle bacak ya da kol hızlı bir şekilde bir yere çarpıldığında çarpılan yerde morarma oluşma ihtimali oldukça yüksektir. Vücutta morarmanın en sık nedeni çarpma, kazalar, düşme ve travmalardır. Bu durum oldukça normaldir ve endişe etmeye gerek yoktur. Çarpma ya da herhangi bir nedenden dolayı damarlarda meydana gelen zedelenme bölgede renk değişimine yol açar. Morluklar iyileşme sürecinde kırmızı, kahverengi ve yeşil renklere dönüşebilir.

Bir kaza sonucu ya da düşme gibi nedenlerden dolayı oluşan morluklar, kan damarlarında yaşanan yırtılma ya da çatlama sonucu cildin altında kalan kısımlara kan sızar. Dolayısı ile morluk ortaya çıkar. Bu tür morluklar herhangi bir müdahale gerektirmeksizin 15-20 gün içinde kendiliğinden geçer.

İleri yaş: Yaş ilerledikçe damarların hasar görmesini engelleyen dokularda zayıflık oluşur. Artık cilt önceki yaşlar gibi esnek değildir ve deri altında yağ oranı oldukça azalmıştır. Dolayısı ile ileri yaşlarda hafif darbelerde bile morarma görülebilir.

Devamlı kullanılan ilaçlar: Kan inceltici özelliği olan aspirin, kortizon ya da pıhtı önleyici ilaçların devamlı kullanılması ciltte ufak bir darbede bile morarmaya yol açabilir. Bu ilaçların haricinde E vitamini, balık yağı desteği de aynı şekilde morarma oluşumunu tetikleyebilir. Bu tür gıda destekleri ve ilaçlar haricinde vücutta morarmaya yol açabilecek daha pek çok ilaç bulunmaktadır.

Vücutta morarmaya yol açabilecek hastalıklar nelerdir?

Trombosit fonksiyon bozuklukları: Kan pıhtılaşmasında önemli yeri olan trombositlerin sayısında yaşanan azalma ya da herhangi bir fonksiyon bozukluğu vücutta morarmaya yol açabilir.

Hemofili: Hemofili genetik bir hastalık olarak bilinmektedir. Kan pıhtılaşmasında bir bozukluk söz konusudur. Ufak çaplı yaşanan bir kanama bile uzun süre kesilmeyebilir. Hastalık vücutta morarmaya yol açabilir.

Fibrinojen eksikliği: Kan pıhtılaşması için olması gereken bir protein türüdür. Bu protein eksikliğinde vücutta pıhtılaşma bozukluğu ve morarma açığa çıkabilir.

Von Willebrant hastalığı: Yine genetik olarak ortaya çıktığı düşünülen hastalıklardan biridir. Bir tür kanama bozukluğu olarak tanımlanabilir ve farklı türlerde gelişebilir. Bu hastalığa sahip olan kişilerde ufak bir darbe bile vücutta morarmaya yol açabilir.

C vitamini eksikliği: C vitamini genel sağlık durumunu korumak için oldukça önemli bir vitamin türüdür. Hücreleri koruyucu ve yenileyici özelliği bulunmaktadır. Vücutta yaşanan C vitamini eksikliği nedeniyle hücre ve damarlar güçsüzleşir, damarlardan hücrelere doğru kan sızıntısı oluşur ve beraberinde vücutta morarma görülür. C vitamini haricinde B9, B12 ve K vitamini eksiklikleri de aynı sorunlara yol açabilir.

Kılcal damar çatlaması: Yaşlanma, genetik yatkınlık, hormonal bozukluklar gibi birçok nedenden dolayı kılcal damarlar hasarlanabilir. Hasarlanan ya da çatlayan damarlar nedeniyle vücutta morarma gelişir.

Vücutta morarmaya yol açan diğer hastalıklar
" } ] }