{ "title": "Vücutta Lekeler", "image": "https://www.vucut.gen.tr/images/vucutta-lekeler-8268.jpg", "date": "19.01.2024 20:25:40", "author": "Hayrettin Çelik", "article": [ { "article": "Vücutta Lekeler, Deride meydana gelen renk farklılıklarına vücutta lekeler adı verilmektedir. Bu durum vücut renginin daha açık ya da daha koyu olması şeklinde iki farklı grupta değerlendirilir. Cinsiyet ayırt etmeksizin hem erkek bireylerde ve hem de kadınlarda görülmesi mümkündür. Vücutta lekelerin birçoğu genellikle başta, çenede, alında ve yanak bölgesinde yüz çevresinde daha soluk ve pürüzlü bir görünüm oluşturmaktadır. Bunun ile vücudun göğüs, ellerin üstü ve sırt bölgesinde de meydana gelebilmektedir. Vücuttaki lekeler bireyin sosyal hayatını etkilemek ile birtakım psikolojik rahatsızlıklara neden olabilmektedir.

Vücutta Leke Çeşitleri

Gebelik Lekeleri (Malezma): Halk arasında anılan ismi gebelik lekeleri olan bu durum tıp literatüründe malezma adı ile bilinmektedir. Gebelik esnasında yüksek oranda salgılanan östrojen yani kadınlık hormonu bu lekelerin oluşmasında büyük pay sahibi olduğu düşünülmektedir. Sıklıkla bayanlarda görülen bu rahatsızlık türü gebeliğin sonrası veya doğum kontrol hapı kullanılması ile meydana gelmektedir. Gebelik lekeleri genelde alın ya da üst dudak ve yanak gibi güneşin görebileceği açık bölgelerde oluşmaktadır. Hasta kişilerin deri renklerinden daha koyu, mat fakat kabarık olmayan vücutta lekeler biçiminde kendisini göstermektedir. Genelde yaz aylarında ve de güneş odası sonrasında daha da koyulaşma eğilimi göstermektedir.

Et Beni

Tıp literatüründe acrochordons ya da skin tas olarak bilinmektedir. En çok orta yaş ve yaşlı bireylerde görülen vücutta lekelerden birisindir. Hormon hastalıkları, menopoz, hamilelik ya da şişmanlık gibi et beninin olağan sayısından daha fazla ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Et beni daha çok üst gövde, göz çevresi, koltuk altı ya da boyun çevresinde ortaya çıkmaktadır. Herhangi bir ağrı oluşmaz ve zaman içerisinde çoğalabilir ve büyüyebilirler.

Cilt (Vücut) Benleri

Ciltte meydana gelen bu benlerin gelişim nedeni tıpta bilinmemekle beraber cilt benlerinin sayısı kalıtsal özelliklere göre belirlenir. Genelde çocukluk çağında ortaya çıkmaya başlar ve ergenlik aşaması ile sayıları artar. İlk olarak küçük nokta biçiminde meydana gelir, daha sonrasında ise çapları genişleyebilmektedir. Yılların ilerlemesi ile kabarık bir şekil alabilecekleri gibi düz de olabilirler. Yüzey kısımları pürtüklü, pürüzsüz ve hatta böğürtlen şeklinde olabilir. Geniş olan benlerin üzerinde koyu renge sahip büyük kıllar bulunmaktadır.

Vücutta lekeler denildiği zaman ilk akla gelen leke türlerinden birisi cilt benleridir. Cilt benlerinin sayısının artması melanom gelişimi ihtimalini daha da arttırdığı görülmektedir. Özellikle 75 yaş ve üzerinde olan bireyler melanom bakımından ciddi bir şekilde takip edilmelidirler. Bunun ile daha açık bir ten rengine sahip olmak, uzun yıllar güneş altında kalmak ve de ailede melanom riski bulunan bireylerin varlığı vücutta lekeler oluşmasına ve sahip olunan lekeleri sayısının artmasına sebep olur.

Vücutta lekeler ile ilgili olarak diğer bilinen leke türleri ise şunlardır:

" } ] }