{ "title": "Vücutta Kırmızı Noktalar", "image": "https://www.vucut.gen.tr/images/vucutta-kirmizi-noktalar-7541.jpg", "date": "21.01.2024 18:15:16", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Vücutta kırmızı noktalar, vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelen kırmızı noktalar genellikle alerjik reaksiyon kaynaklıdır. Vücut, deterjan, kimyasal maddeler içeren temizlik ürünleri, sabun gibi pek çok şeye tepki verebilir. Alerji nedeniyle meydana gelen kırmızı noktalar genellikle alerjene maruz kaldıktan birkaç saat sonra oluşum göstermeye başlar ve tekrar kendiliğinden ortadan kaybolur. Kırmızı noktalara eşlik eden kaşıntı, kuruluk ve dökülme de yaşanabilir. Vücutta meydana gelen, vücut geneline yayılan ve geçmeyen kırmızı noktalar ise böcek sokması, besin alerjisi, kurdeşen, kızamık gibi rahatsızlıklardan dolayı oluşum gösterebilir.

Vücutta kırmızı noktalar neden oluşur?

Alerjenler haricinde vücutta birçok nedenden dolayı kırmızı noktalar oluşabilir. Bunlar arasında;

Akne: Vücut yüzeyinde bakterilerin çoğalması nedeniyle oluşan bir cilt problemidir. Henüz başlangıç aşamasında olan akneler kırmızı nokta şeklinde meydana gelir.

Böcek sokmaları: Sivrisinek gibi bazı böceklerin ısırması vücutta kırmızı noktaların oluşumuna yol açabilir. Oluşan nokta tek bir tane değil, maruz kalan bölge ve etrafında görülebilir. Noktaların oluştuğu yerlerde kaşıntı, kaşıntı ile tahriş olabilir. Kaşıntı genelde birkaç saat içinde geçer. Ancak kaşıntı geçmemişse ve bölgede kaşıntı ile şişlik oluşmuşsa bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Ürtiker: Halk arasında kurdeşen olarak bilinen rahatsızlık daha çok gıda alerjisi nedeniyle oluşum gösterir. Vücudun farklı alanlarında tek tek ya da gruplar halinde kırmızı noktalar oluşur.

Zona hastalığı: Vücutta meydana gelen kaşıntılı ve kırmızı noktalar zona hastalığının bir belirtisi olarak yaşanabilir. İlk belirtiler arasında ağrı, kaşıntı ve karıncalanma hissi vardır.

Uyuz: Uyuz hastalığı nedeniyle vücut üzerinde minik kırmızı noktalar oluşabilir. Ayrıca hastalık nedeniyle deride pullanma olabilir. Daha çok parmak arası ve parmakların iç tarafında oluşan kırmızı noktalar farklı kremler ile tedavi edilebilir.

Kızamık: Vücut enfeksiyon maruz kaldıktan 10 gün sonra vücutta kırmızı noktalar oluşmaya başlar. Kırmızı noktalar başlangıçta yüz bölgesinde görülür ve daha sonra tüm vücuda yayılır. Kızamık tedavisi mutlaka doktor kontrolünde yapılmalıdır.

Purpura hastalığı: Vücutta küçük kan damarları zayıflayarak sızıntıya yol açabilir. Bu sızıntı vücutta kırmızı ya da mor noktaların oluşmasına neden olur. Rahatsızlık vaskülit ya da konjenital rubella sendromu olarak da tanımlanır.

Doğum lekeleri: Doğum izleri bebek dünyaya geldikten sonra vücutta fark edilen lekelerdir. Bazı çocuklarda doğduğunda değil de yıllar geçtikçe de oluşabilir.

Güneş alerjisi: Birçok alerjen gibi güneş alerjisi de ciltte kırmızı noktaların oluşmasına neden olabilir. Güneş alerjisi olan kişiler özellikle güneşe çıkmadan önce güneş kremi kullanmalıdır.

Hava şartları: Çok soğuk ya da çok sıcak hava yüz bölgesinde kırmızı noktalara neden olabilir. Kırmızı noktalar yüz harici vücudun tümünde de oluşum gösterebilir.

Hijyenik olmayan durumlar: Ağır bir aktivite sonrası duş almamak, temiz olmayan kıyafetleri giymek gibi pek çok neden vücutta kırmızı noktaların oluşmasına yol açabilir. Hijyen kurallarına dikkat etmeyen kişiler virüs ve bakteriye daha fazla maruz kalır ve hijyene dikkat etmediği sürece vücutta lekeler oluşur.

Vücutta kırmızı noktalar hakkında bilinmesi gerekenler
" } ] }