{ "title": "Vücutta Kırmızı Kabarcıklar", "image": "https://www.vucut.gen.tr/images/vucutta-kirmizi-kabarciklar-6566.jpg", "date": "20.01.2024 01:32:55", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Vücutta Kırmızı Kabarcıklar: Vücutta kırmızı kabarcıklar kurdeşen veya gece yanığı denen bir hastalık adıdır. Diğer tıp dilinde ise ürtiker denir. Deride kırmızı kabarık içi su dolu kaşıntılı oluşu suçiçeğinin de belirtisi olabilir. Kurdeşen deride kızarıklık ve su dolu kabarcıklar düzensiz 2-3 milim aralıklı ve bastımı solan bir deri hastalığıdır. Bu kabarıklık bazen bir gün içinde veya 48 saat içinde geçebilir ve sebeplerini saptamak kolaydır. Mikropların yol açtığı enfeksiyonlar idrar yolu iltihaplanmasına solunum yolu enfeksiyonlarına bağırsak parazitlerine sebep olur. Vücuttaki kabarcıklar vücudun herhangi belli bir bölgede olduğu gibi bazen bütün vücudunda yayılabilir ve bu su birikintileri büyük boyutlarda olabilir. Göz kapakları hassas bir anatomi olduğundan dolayı daha büyük kızarıklık su toplanması olabilir.

Vücutta Kırmızı Kabarcık Neden Olur?

Vücutta kırmızı kabarcıkların nedenleri kurdeşenin yanı sıra başka hastalıklardan da kaynaklanabilmektedir. Bazen yenen yiyecekler içilen ilaçlar da ürik ere sebep olabilir müshil alımı ishale mide ve bağırsak hastalıklar da vücuda kabarcıklar çıkmasına sebep olur. Vücuda temas eden ısırgan otu gibi bitkiler böcek sokmaları tahtakurusu pire gibi böcekler ısırınca aşırı duyarlı insanlarda alerjik durumlar yaratır. Vücutta alerji veya egzama da tahriş nedenleri de küçük kabarcıklara sebebiyet verir kabarcıklar büyükse suçiçeği gibi bulaşıcı hastalıklarda sebep olur. Vücutta çıkan kırmızı et kabarcıklarına da ben adı verilir. Ayrıca fiziksel etkinliklerden de sıkça görülen ürtiker sürtünme sonucu zedelenmeyle su kabarcıkları aşırı sıcak su kabarcıkları ve ayak altlarında aşırı yürüyüş yaptıktan sonra oluşan kabarcıklar derinin zedelenmesinde meydana gelmiştir. Bu korkutucu bir hastalık değildir. Zona hastalığı aşırı stres üzüntü depresyon travma gibi bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklarda deride alerjik kızarıklık ve su birikimli kaşıntıya yol açabilir.

Vücutta Kırmızı Kabarcık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Aşırı kaşınan ve 2 günde geçmeyen vücuttaki kızarıklık kabarcıkları tedavi için iyi bir hekime başvurulmalı kan ve idrar tahlilleri yaptırmalı ve tedavi olunmalıdır. Ciltteki kızarıklık alerjinin en belirgin ve bilinen belirtisidir. Mantar sedef ciltteki kızarıklıklar pul-pul deri döküntüsüne oldukça önemli ve hekim müdahalesi gereken bir hastalık olduğunda ihmal edilmemelidir ve mutlaka hekime başvurulmalıdır. Suçiçeği hastalığı çocuklarda genelde bir hafta ve 10 gün süren bir hastalıktır. Bebek ve çocukluk çağı hastalığıdır. Hapşırık öksürük ve yakın temasta çabuk bulaşan virüs kökenlidir. Aşısı iki aşamada yapılır 13 aylık ve 5 veya 6 yaşlarında yapılarak daha hafif atlatılması sağlanır. Suçiçeği hastalığı aşırı kaşınır yaralar kaşınırsa mikrop kapar ve iz bırakır. Küçükken geçirilmeyen suçiçeği ileri yaşlarda da çıkarılır.

Sağlıklı günler dilerim
" } ] }