{ "title": "Vücutta Halsizlik", "image": "https://www.vucut.gen.tr/images/vucutta-halsizlik.jpg", "date": "21.01.2024 22:36:26", "author": "furkan soğancı", "article": [ { "article": "Vücutta halsizlik, Halsizlik, çoğu zaman yorgunluk, bitkinlik, uyuşukluk ve kayıtsızlık olarak tarif edilen, fiziksel veya zihinsel ya da her ikisinin birden görüldüğü bir yorgunluk ve zayıflık halini anlatan bir haldir. Fiziksel ve zihinsel haller ne kadar ayrı görünseler de aslında birbirine bağlı durumlardır. Hatta bu iki durum birbirine bağlı olarak beraber ortaya çıkarlar. Eğer bir kişi uzun süre yoğun bir işten dolayı ya da herhangi bir sebepten dolayı fiziksel olarak yorulmuş ise zamanla bu yorgunluk zihinsel olarak da ortaya çıkacaktır. Fiziksel bir halsizlik söz konusu olduğun da normal vücut fonksiyonlarını karşılayan fiziksel etkenler yetersiz kalır.

Zihinsel halsizlik ise kişi daha çok uykulu ve dikkat dağınıklığı yaşayarak anlama açısından zayıflık çeker. Halsizlik, bir hastalığa bağlı olarak çıkan türden değildir bazen hastalılara bağlı olarak çıksa da genel olarak pek çok sebebi bulunabilir. Halsizlik yüzünden günlük hayatın da pek çok zorlukla karşılaşır.

Fiziksel halsizlik çeken biri kasları ile yaptığı günlük normal hareketlerini bile rahatlıkla yapamaz. Mesela merdiven çıkmak, yürümek, koşmak, bir şeyler taşımak gibi basit fiilleri bile yapmakta oldukça zorlanabilir. Fiziksel halsizlik kas zayıflığı, zayıflık ya da güç eksikliği olarak da bilinir. Zihinsel halsizlik de ise kişi genel olarak belli bir konuya odaklanamaz anlama yetisi zayıflar genel olarak anlama zorluğu çeker. Kişi bu tür halsizlik yaşadığı zaman günlük yaptığı işleri yapmak istemez, uyuma isteği duyar güçsüzleşir ve anlama zorluğu çekip odaklanma problemleri çeker. Bu tür halsizlik pek çok sebepten kaynaklanabilir. Mesela depresyon iseniz stres ve sıkıntı halindeyseniz halsizlik zihinsel olarak ortaya çıkmaktadır. Yeterli derecede uykunuzu almamışsanız vücut direncini kaybeder ve halsizlik kendini göstermeye başlar. Yetersiz beslenme enerji eksikliği, bitkinlik ve kan şekerinin düşmesi sonucu halsizlik faktörü ortaya çıkar. Kansızlık yaşayan kişiler ve demir ihtiyacının az olduğu kişiler de vücudun güçsüz kalması sonucun da halsiz kalırlar. Aşırı miktar da kafein içeren çay ve kahve gibi içecekler yorgunluğa ve halsizliğe sebebiyet vermektedir.

Vücut her gün belli bir miktar suya ihtiyaç duyar eğer vücut gerektiği kadar suyu alamıyorsa halsizlik faktörü burada da kendini göstermeye başlar. Herhangi bir besine alerjisi olan insanlar eğer alerjisi olduğu besini tüketir ise halsizleşir. Kalp hastası olanlar da kalplerini yoracak bir iş ile uğraştıkları zaman halsizlik oluşur. Şeker hastaları yeteri miktar da besin almalarına rağmen vücutları için bu oran yetersiz kalabilir bunun sonucunda da halsizlik ortaya çıkmış olur. İdrar yolları enfeksiyon kapan bir kişi de halsizlik ile karşı karşıya kalır. D vitamin eksikliği yaşayan bir insan da halsizlik faktörü oluşur ayrıca alkol kullanan biri için de halsizlik kaçınılmazdır. Aşırı gerilme ve sinirlenme de halsizliğe sebebiyet gösterir. Görüldüğü gibi halsizliğin ortaya çıkmasın da birçok faktör etkili olmuştur.

Basit bir durum gibi görünen halsizlik bazen ileri derecede olan ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Daha enerjik ve daha sakin bir hayat geçirilmesi insanlar için halsizlik faktörünü ortadan kaldırabilir. Dengeli beslenilmesi ve günlük su ihtiyacının yeterli miktar da alınması sonucu daha enerjik bir durum ortaya çıkar ve bu da halsizlik kavramını kaldırır. Ayrıca stresten uzak durulması için daha sakin ortamlar da bulunup daha kafa dağıtacak işlerle uğraşılması sonucun da daha rahat bir yaşam ortaya çıkar ve halsizliği tetikleyen stres kavramı da ortadan kalkmış olur. Halsizlik durumu eğer aşırı derecede ise bu herhangi bir hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir bu sebepten böyle durumlar da bir doktor öncülüğün de tedavi altına alınması gerekebilir.
" } ] }