{ "title": "Vücutta Demir Eksikliği", "image": "https://www.vucut.gen.tr/images/vucutta-demir-eksikligi(1).jpg", "date": "23.01.2024 03:23:33", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Vücutta demir eksikliği, demirin vücudumuzdaki en önemli görevi, kanımızdaki alyuvarlarda bulunan ve tüm dokuların yaşaması için gerekli olan oksijeni taşıma işlemini gerçekleştiren hemoglobin üretimidir. Oksijenin kullanılabilmesi için önemli olan demir vücutta eksikliği hissedildiğinde ciddi sorunlara yol açan bir elementtir.

İnsan vücudunun günlük demir gereksinimi

Bebeklerde ilk altı ayda 0.27 mg, altı aydan bir yaşına kadar 11 mg, çocuklarda 7 mg ile 10 mg arası, yetişkinlerde ise 19 -30 yaş erkeklerde 8 mg, kadınlarda 18 mg, 31 -50 yaş erkeklerde 8 mg, kadınlarda 18 mg, 51- 70 yaş 8 mg'dir.

Demir eksikliğinin belirtileri vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin sayısının ne kadar az olduğuna bağlı olarak kişi tarafından hissedilmeyecek kadar az ya da günlük işlerimizi etkileyebilecek kadar ağır olabilir. Az miktarda başlayan belirtiler vücudumuzun demir mineraline olan ihtiyacı artıp demir eksikliği anemisi görülmeye başladığında ağırlaşır.

Demir eksikliğinin en sık görülen belirtileri aşırı yorgunluk, vücuttaki enerji azlığından kaynaklanan halsizlik, sinirlilik hali ve.

Konsantrasyon eksikliğidir. Vücuda giren oksijen miktarı azaldıkça vücut gerekli enerji üretemez ve bu nedenle kişi kendini güçsüz ve.

Zayıf hisseder.

Vücuttaki demir eksikliğinin diğer belirtileri nelerdir?
Vücudun demir mineraline olan ihtiyacının artması veya gıdalardan aldığımız demirin vücut tarafından yeterli olmaması demir eksikliği anemisinin başlıca nedenlerindendir. Vücuttaki demir eksikliği nedeniyle düşen kırmızı kan hücresi sayısı cildin normalden daha soluk görünmesine neden olabilir.

Vücuttaki demir eksikliği vücuda giren oksijen miktarı yeterli olmadığı için nefes darlığına sebep olmakla birlikte kalp dokularının artan oksijen ihtiyacını karşılayabilmek için hızlı çalışmasıyla çarpıntı meydana getirebilir. Eğer vücutta demir eksikliği belirtileri yaşanıyorsa, doktora başvurulmalı ve kandaki demir oranının belirlenmesi için hemoglobin, hematokrit, serum ferritin, serum demir testleri yapılmalı. Bu kan testleri sonuçlarında demir eksikliği olup olmadığını belirlenmeli ve demir eksikliğine bağlı izlenecek tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Bunlardan ayrı olarak meyve, sebze, tam tahıllı gıdalar, süt ve süt ürünleri, et, balık, yumurta, fasulye ve ceviz gibi demir bakımından zengin gıdalar tüketilerek vücudun ihtiyaç duyduğu demir karşılanabilir.
" } ] }