{ "title": "Vücutta Beyaz Leke", "image": "https://www.vucut.gen.tr/images/vucutta-beyaz-leke-3538.jpg", "date": "21.01.2024 22:19:57", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Vücutta beyaz leke, vücutta meydana gelen beyaz lekeler cildin rengini kaybetmesine bağlı olarak meydana gelir. Vücutta oluşan beyaz lekeler birçok nedene bağlı olarak gelişebilir. Çevresel faktörlerden kaynaklanabileceği gibi genetik olarak da meydana gelebilir. Yazımızın devamında vücutta meydana gelen beyaz lekelerin oluşum nedenleri ve tedavisi hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

Vücutta beyaz leke neden oluşur?

Vitiligo (Ala hastalığı): Vitiligo cilt pigmentlerinin zamanla azalmasına bağlı olarak vücudun bazı bölgelerinde beyaz leke oluşumuna yol açan bir tür cilt hastalığıdır. Cilde renk veren melaninin azalması nedeniyle vücudun farklı bölgelerinde beyaz lekeler oluşum gösterir. Vitiligonun neden dolayı meydana geldiği kesin olarak bilinmemektedir. Ancak stres ve genetik gibi etkenlerin neden olduğu bilinmektedir. Bulaşıcı bir cilt hastalığı değildir. Ancak vücutta estetik anlamda bazı sıkıntıların oluşmasına yol açar. Eğer ciltte beyaz lekeler oluşmuşsa ve bunun nedeni vitiligo ise daha fazla alanı kaplamaması için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Tinea versicolor: Bir çeşit mantar enfeksiyonu olan tinea versicolor nedeniyle vücutta beyaz lekeler meydana gelir. Vücutta oluşan beyaz lekeler yazın ve nemli ortamlarda daha belirgin bir hal alarak vücut genelini etkiler. Mantar enfeksiyonuna bağlı gelişen beyaz lekeler vücutta tek bir alanda görülebileceği gibi vücudu her bölümünde de oluşabilir. Daha çok yüz, kol ve sırtta oluşum gösterdiği bilinmektedir. Özellikle tropikal bölgelerde daha yaygın görülür. Beyaz lekelere yol açan mantar enfeksiyonu ayrıca yağlı cilt tipine sahip olan kişiler de görülür. Tinea versicolor hastalarının kişiler temizliğe çok dikkat etmesi gerekir. Özellikle terli kalmamaya özen göstererek daha çok ince ve sentetik olmayan kıyafetler tercih etmelidir.

Genetik yatkınlıklar: Genetik yatkınlıklar da vücutta beyaz lekelerin oluşmasına yol açabilir. Bir tür cilt hastalığı olan Guttate Hypomelanosis cilt renginde düzensizliklere yol açar ve beraberinde beyaz lekeler meydana gelir. Bu hastalık beyaz tenli kişilerde daha çok oluşur. Özellikle dudak ve tüm vücutta meydana gelebilir. Genetik olarak gelişen beyaz lekeler için kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Doktor steroid içerikli kremler reçete edebilir. Beyaz lekelerin daha çok belli olmaması için güneşten korunmak, güneşe çıkarken güneş kremi kullanmak faydalı olur.

Pitiryazis Alba: Yetişkinlere nazaran çocuklarda görülme olasılığı daha yüksektir. Özellikle yüz bölgesinde beyaz lekelerin oluşmasına yol açar. Yüzde meydana gelen beyaz lekeler kuru özelliktedir ve bölgede cilt pul-pul dökülür. Hastalık melanositlerin aşırı çalışması nedeniyle meydana gelir. Ayrıca nem ve sıcak da hastalığı tetikleyebilir. Doktor nemlendirici özellikte kremler reçete edebilir. Eğer beyaz lekeler yaygın ve çok belirgin bir halde ise kesin tedavi için lazer uygulanabilir.

Vücutta meydana gelen beyaz lekeler bulaşıcı değildir. Ancak lekelerin daha belirgin olmasını ve yayılmasını önlemek için en kısa zamanda tedavi edilmesi, gerekli önlemlerin alınması gerekir. Tedavide zaman kaybı yaşanmazsa beyaz lekelerin görünümünde azalma sağlanabilir.

Vücuttaki beyaz lekeler için neler yapılabilir?

Vücutta oluşan beyaz lekeler için evde uygulanacak tedavi yöntemleri, rahatsızlığın sebebine göre değişiklik gösterebilir. Beyaz lekeler vitiligo nedeniyle oluşmuşsa kan akışını hızlandırmak için zencefil çayı ya da suyu kullanılabilir. Ayrıca tesbih ağacı tohumu yağı da beyaz lekeler için kullanılabilir. Tedavi için nemlendirici ve kortizonlu ilaçlar da kullanılabilir. Bu tür ilaçlar beyaz lekelerin görünümünü azaltır. Vücut için bal, pirinç ve zerdeçal de hazırlanan krem kullanılabilir. Hazırlanan krem haftada iki defa düzenli kullanıldığında hem beyaz lekelerin görünümü azalabilir hem de lekelerin yayılması önlenebilir.
" } ] }