{ "title": "Vücut Yağı", "image": "https://www.vucut.gen.tr/images/Vucut-Yagi-63.jpg", "date": "19.01.2024 02:40:21", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Vücut Yağı, bedenin herhangi bir bölgesinde oluşan doğal yağlardır. Vücuttaki yağ dokusu deri altında, iç uzuvların çevresinde, kemik iliğinde, göğüs dokusunda ve vücudun her organında belirli bir miktarda bulunmaktadır. Vücut dokularındaki hücrelerde belirli miktarda yağ oluşumu kaçınılmazdır. Beden ağırlığında vücut yağ oranı bayanlarda erkeklere kıyasla daha fazladır. Vücut yağı açlık duygusunu ve vücut ısısını yakından ilgilendirir. Yağ oranı fazla insanlar uzun süre aç kalabilirler. Ayrıca bu yağ sayesinde soğuğa karşı daha dirençli olabilme ihtimalleri yüksektir. Her yaştan insandaki vücut yağı farklıdır. Erkeklerde yaş ilerledikçe vücut yağı en fazla göbek ve bel kısmında yoğunlaşmaktadır. Bayanlarda ise kalça, basen ve karın kısmında yoğunluk göstermektedir. Vücut yağının oluşumu besin tüketiminin yanı sıra genetik özelliklerden de kaynaklanmaktadır. İnsanın normal kilosu vücutlarındaki hücre içerisindeki yağ dokusuyla yakından ilişkilidir. Vücut yağı miktarı yaşamın gerekliliği ve insanın metabolizması ile belirlenmektedir. Vücut yağı, beden ve organ fonksiyonlarının devamlılığının sağlanabilmesi için gereklidir. Harcanan enerji vücut yağından gitmektedir.

Vücut yağı yakılması

Aşırı vücut yağı yakılması yönünde diyet ve spor faaliyetleri yaparak istenilen vücuda sahip olunabilir. Bu hekim kontrolü altında yönlendirilmelidir. Burada önemli olan kas kaybına uğramadan vücut yağının atılmasıdır. Bu hususta şikâyeti olan insanlar bolca su tüketmelidir. Vücudun büyük bir alanını kapsayan su metabolizmayı hızlandırarak toksinlerin atılmasına imkân tanıyarak vücut yağının yakımını sağlar. Yemek öğünlerinin az miktarda olup kısa aralıklarda tutulması sindirim sisteminin sürekli çalışmasından dolayı yağ yakımını hızlandıracaktır. Kas yapımı ve doku tamiri için vücuda alınan bol protein iştahı düzenleyerek yağ atılmasını sağlar. Taze sebze ve yemeklerin yanında salata tüketimi yağ oranının düşürülmesine katkı sağlar. Şekerli ve yağlı gıdalardan uzak durulması vücut yağını dengelemek için önemlidir. Posalı gıdaların tüketilmesi vücut yağının atılmasına yardımcı olacaktır. Yağlı atıştırmalıkların önüne geçilmelidir. Yemekler yavaş ve çiğnenerek yenilirse vücut fazla yağı depo konumuna getirmez. Lifli besin tüketimi fazla yağ yakımı için iyi bir seçenektir. Fiziksel hareketler arttırılmalıdır. Vücut yağının yoğun olduğu kısma yönelik spor faaliyetleri sağlık açısından fayda sağlayacaktır.
" } ] }