{ "title": "Vücut Sistemleri", "image": "https://www.vucut.gen.tr/images/vucut-sistemleri.jpg", "date": "21.01.2024 09:31:46", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Vücut Sistemleri, Vücut sistemleri fizyolojik olarak aynı görev için hizmet eden ancak birbirinden farklı organların yerine getirdiği çalışma şeklidir. Örneğin dışarıdan algınanan sesler kulak yolu ile beyne iletilerek burada duyma ve duyulan şeylerin zihinde kaydedilip daha sonra canlanması sağlanmaktadır. Bu kulak ile beyinin mükemmel bir şekilde oluşturduğu işitme sistemidir. Oldukça gelişmiş ve insan eli ile yapılamayacak birbirinden üstün sistemler ile geliştirilmiş vücudumuzda başlıca sistemler şu şekildedir.

Solunum Sistemi, bu sistem insan hayatını sürdürebilmesi için en temel sistemlerden biridir. Nefes almamızı sağlamak için dışarıdan alınan oksijen ciğerlerimizde işlenerek karbondioksit olarak tekrar burun veya ağız yolu ile dışarıya salınır.

Sindirim Sistemi, insan vücudu gerekli gıdalar ile beslenme sonucu metabolizma, bağışıklık ve birçok sistemin yerine getirilmesi ve oluşturulmasını sağlar. Ağızlarda çiğneme yolu ile başlayan sindirim midede bu yolculuğuna devam eder ve en son olarak bağırsaklarda gerekli emilimler sağlandıktan sonra dışkılama yolu ile vücuttan atılmaktadır. Bu eşsiz sistem sindirim sistemimizi oluşturmaktadır. Sindirim sisteminde vücuda alınan besinler kana ve hücrelere karışacak kadar küçülür ve besin maddelerinin içeriklerinin vücudumuza geçmesi sağlanır.

Boşaltım Sistemi, sindirim sistemi tarafından gerçekleştirilen maddelerden alınan içeriklerin tükenmesinin ardından artık vücut için gerekli olmayacak gıda posalarının boşaltım sistemi görevlisi olan bağırsaklar tarafından anüs kısmına getirilmesi ve buradan dışarıya atılmasıdır.

Dolaşım Sistemi, sindirilmiş besin maddelerinin ve solunum yolu ile gerçekleşen oksijenin hücrelere iletilmesini sağlayan ve artık vücut için gerekli olmayan maddelerin vücut tarafından atılmasını sağlayan sistemdir. Örneğin terleme yolu ile vücudumuzda bulunan toksinlerden arınmak.

Sinir Sistemi, bu sistem vücut kas ve eklem çalışmasını sağlayan ve düzenleyen, canlıların içsel ve dışsal dünya ile etkileşimini sağlayan ve edinilen bilgilerin beyin yolu ile işlenmesine yardımcı olan sistemdir. Örneğin gözlerimiz çiçeği daha önce görmüş ve beyin bunu kaydetmiştir. Bu nedenle çiçeği görmesek bile çiçek denilince aklımıza beynimize kaydedilmiş olan çiçek resmi gelmektedir.

Lenf Sistemi, lenf damarları ve lenf düğümleri adı verilen sistemden meydana gelen lenf sistemi bağışıklık siteminin oluşması, vücudun yağ, protein ve su dengesinin sağlanması için kurulmuş mükemmel bir sistemdir.

Üreme Sistemi, insan yaşamının devamlılığının sağlanması için gerekli olan temel sistemdir. Erkeklerde ve kadınlarda farklı bir şekilde kurgulanmış olan bu sistem erkek ve kadının birleşmesi sonucu doğurganlığın ortaya çıkması sistemidir.
" } ] }