{ "title": "Vücut Sıcaklığı", "image": "https://www.vucut.gen.tr/images/Vucut-Sicakligi-79.jpg", "date": "21.01.2024 04:43:29", "author": "Melike SÜMER", "article": [ { "article": "Vücut Sıcaklığı, insan vücudunun doğru bir düzende çalışabilmesi için uygun değerde ısıya gereksinimi vardır. İnsan vücudu için iki tür ısı mevcuttur. Bunlardan biri vücut yüzey ısısıdır ve kişinin bulunduğu ortama göre farklılık göstermektedir. Diğeri ise vücut iç ısısıdır. Bu derin dokuların ısıdır. Yetişkin ve sağlıklı bireylerde 36,5 C derece sabit bir değerdir. Ancak bu değer bebeklerde 36,8 olabilir. Vücut tüm etkinliklerini bu ısı değerleri arasındaki sıcaklık sayesinde yerine getirmektedir. Vücut ısısının yüksek derecelere çıkması yani halk arasındaki haliyle ateş, vücudun bazı standart dengelerinde bir bozulma ve rahatsızlık olduğunu bize göstermektedir. Ateş, yalnızca bir hastalık değil; aynı zamanda başka hastalıkların belirtisinden biridir. Ödem, aşı veya doku hasarı gibi nedenlerle vücut ısısını düzenleyen termoregülatör temeldeki dengenin bozulmasıyla ateş oluşur. Vücut sıcaklığının artmasından kaynaklanan ve bu sıcaklığın temelinde yatan etmenlerin neler olduğu bir hekim tarafından araştırılmalıdır.

Vücut Sıcaklığının Artmasına Neden Olan Etmenler
Görüldüğü gibi vücut sıcaklığı artışı birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Vücut sıcaklığının 35 derecenin altına düşmesine hipotermi denir. Zamanında müdahale edilmediğinde kalp yetersizliğinin olmasına ve hatta ani kalp durmasına yol açabilir.

Vücut sıcaklığının artışı aslında doğal bir savunma mekanizmasıdır. Bu yüzden doktorlar için anlamlı ve gerekli bir uyarıdır. Ancak aileler için korku nedenidir. Bu korku ve panikleme sonucu bazen hatalı uygulamalar yapılabilmektedir. Bu yüzden sakin olmak son derece önemlidir.
" } ] }