{ "title": "Vücut Kitle İndeksi", "image": "https://www.vucut.gen.tr/images/vucut-kitle-indeksi.jpg", "date": "23.01.2024 06:30:03", "author": "yaşar bahşi", "article": [ { "article": "
Vücut kitle indeksi, diğer bir ismi ile beden kitle endeksidir. Günümüzde hazır gıda tüketiminin artışı, yetişkin ve çocuklarımızın özellikle kısıtlı hareket aktivitesi nedeni dolayısı ile kilo problemi yaşamaktadırlar. Vücut kitle indeksi, kişinin mevcut kilosunun ve mevcut boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile belirlenmektedir. Sonuç olarak elde edilen değer yani vücut kitle indeksi aşağıdaki aralıklarda değerlendirilmelidir.

Vücut kitle indeksi; Zayıf (0- 18.14)

Bu değer aralığındaki kişi veya kişiler boy uzunluklarına göre doğru kiloda olmadığından dolayı zayıf kategorisine girmektedirler. Zayıflık, birçok hastalık için kişiye risk oluşturmaktadır. Vücut kitle indeksine göre bu değer aralığında olup zayıf nitelikte olan bireyler boy uzunluklarına uygun ağırlığa erişmeleri için yeterli ve dengeli beslenmeli, beslenme alışkanlıklarını geliştirmeye özen göstermelilerdir.

Vücut kitle indeksi: Normal (18. 5- 24. 9)

Verilen değerler aralığındaki kişi veya kişiler boy uzunluklarına göre doğru kiloda olduğundan dolayı normal kategorisine girmektedirler. Vücut kitle endeksine göre normal kategorisinde olan bireyler yeterli ve dengeli beslenerek ve tabi ki düzenli fiziksel aktivite yaparak bu ağırlıklarını korumaya özen göstermelilerdir.

Vücut kitle indeksi: Fazla Kilolu (25. 5- 29. 9)

Bu değer tablosuna girmekte olan kişi veya kişilerin vücut kitle endeksi değerine göre, boy uzunluğu ile vücut ağırlığı birbirini dengelememektedir. Boy uzunluğuna göre kilo oranı yüksek olan kişilerin gerekli önlemler alınması halinde kilo vererek obeziteye geçiş evresini atlatabileceklerini söyleyebiliriz. Bu nedenle gereken beslenme düzenlemesini belirlemek için Uzman kontrolünde diyet programına başlanmalıdır. Fiziksel aktivite durumunu da işin içine katarak gereken önlem alınmış olacaktır.

Vücut kitle indeksi; Obez Olan Grup

Vücut kitle indeksi verilen değerler arasında olan kişiler vücut ağırlığının boy uzunluğa oranına göre fazla olduğunu, başka bir deyişle şişman olduğunu göstermektedir. Şişmanlık yani obezite durumu, kişi veya kişilerde kalp- damar hastalıkları başta olmak üzere hiper tansiyon diye bilinen yüksek tansiyon ve diyabet hastalıklarının oluşumuna ve ilerlemesine yol açmaktadır. Bu kategoriye girmiş olan kişi veya kişiler acil olarak hekim veya diyetisyenler ile profesyonel ve dikkatli çalışmalar sonucu derhal normal değerlere sahip olunan vücut kitle indeksine inmelidir.

Vücut kitle indeksi: Obez (Şişman) 1. Sınıf
Vücut kitle indeksi: Obez (Şişman) 2. Sınıf (35. 0- 44. 9)
Vücut kitle indeksi: Obez (Şişman) 3. Sınıf (Ve üzeri)

Vücut kitle indeksi her zaman kilo alıp vermekle veya kalori azlığı ve fazlalığı ile değişiklik göstermemektedir. Değerlerin değişmesi, ilerleyen yaş dolayısı ile zayıflayan ve yavaşlayan metabolizmanın alınan kalorileri yakma sürelerini ve şekillerini değiştirerek vücut kitle indeksini normal düzeye getirme durumunu zorlaştıracaktır. İlerleyen yaşlarda metabolizma hızımızın düşeceğini göz önünde bulundurarak, diyet diye adlandırdığımız programı sağlıklı yaşam için güncele uyarlamamız, sigara veya farklı tütün ürünlerinden uzak durmamız, alkol kullanımı var ise bu alışkanlığımızdan vazgeçip spor aktivitesini yaşam şekli haline getirmemiz gerekecektir. Aksi halde ilerleyen yaş döneminde birçok hastalığı aynı anda yaşamamız olasıdır. Vücut kitle indeksi uzmanlar için önemli bir faktör olduğundan, beslenme düzeni planlamasını bu değerler çerçevesinde oluşturacağından kişiler basit işlemler ile vücut kitle indeksi değerlerini kendileri bulabilmektedirler.
Yaş grubuna göre olan değerler, yaş ilerledikçe değişiklik göstermekte olduğundan yaşa göre vücut kitle indeksini uzmanlar şu şekilde belirtmişlerdir;
" } ] }