{ "title": "Vücut Kitle İndeksi Yaşa Göre", "image": "https://www.vucut.gen.tr/images/vucut-kitle-indeksi-yasa-gore.jpg", "date": "19.01.2024 03:58:04", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Vücut kitle endeksi yaşa göre değişmektedir. Vücut kitle endeksi (VKİ), beden ağırlığının (Kilogram), boy uzunluğunun metre cinsinden karesine bölünmesiyle hesaplanır. İdeal ağırlık ise ulaşılmak istenen VKİ'nin, boyunuzun uzunluğunun karesi ile çarpılmasıyla elde edilir.

İdeal boy kilo endeksi, arkadaşımızın vücudundaki yağların oranını hesaplayarak kişinin ideal boy-kilo arasındaki farkın kaç olduğunun bulunmasıdır. Her arkadaşımızın çeşitli bir yapıya sahip meydana geldiğini düşünürsek bu hesaplamanın %100 kesinlikle netice vermesi beklenemez. Tek yapılan tetkiklerde kişilerin çoğunluğunda gerçek hesap elde edilebildiği için onay görmüş bir uygulamadır. Vücut kitle endeksi cetveli, kişilerin ideal boylarıyla kaç kiloda olması gerektiğini gösterse de bir başına bir tanı niteliği taşımadığını unutmayın.

İdeal Boy Kilo Ne Türlü Hesaplanır: bu oranı ne türlü hesaplanacağıyla ilgili tereddütleriniz varsa veya çeşitli yazılarda tam anlamıyla da anlayamadıysanız sizlere çok fazla miktarda kolay bir örnekle anlatayım. Vücut kitle indeksi ne türlü hesaplanır? Arkadaşımızın kilosu ile boyunun karesi bölünerek hesaplanır. Bu gibi anlattığımız vakit belli bir süre anlaşılmaz gelebilir ama son olarak bunu bir de örneklendirelim.

İdeal Kilo Boy Endeksi Yöntemi Örnekli Anlatım

İdeal kilo kaç olmalı: Kişinin kilosu 75, boyu ise bir.80 olsun. 75/ (Bir.80×bir.80) = İdeal boy kilo oranı. (VKİ) bu örnekti arkadaşımızın ideal boy kilo oranı 23.14 çıktı. Başka Bir Deyişle bu ideal kilo hesaplama yönteminde kişi meselesiz, normal olarak da yaşanıyor.

Herkesin beden yapısı çeşitli olduğundan İdeal kilo için kesinlikle bir şey ifade etmek gerçek olmamakla beraber, çıkan netice sizin için bir düşünce verebilir. Bu değerlerden fazla miktarda uzaklaşmamanız ek olarak sıhhatli bir hayat sürmek ile ilgili faydalı olacaktır. İdeal kilonuzu savunmakla beraber, sıhhatli bir hayat için yeterlidir. İdeal kiloda olabilirsiniz ama balanslı beslenmiyor ve olması gerektiği kadar davranış / spor yapmıyorsanız, sıhhatli hayat ile ilgili eksikleriniz var demektir. Unutmamak gerekir ki mühim meydana gelen hangi kiloda olduğunuzdan ek olarak ziyade ne civarı sıhhatli olduğunuzdur.

Dünya Sıhhat Teşkilatı, obeziteyi tanımlama için çeşitli Avrupalı epidemiyologlarca küçük farklılıklar haricinde onay edilen bir beynelmilel tasnif geliştirmiştir. Beden Kitle İndeksi (BKI) denen bu sınıflama kişilerin ağırlığıyla boyu arasındaki ilişkiyi gösterir. Kilogram olarak da ağırlığın, metre olarak da ölçülen boy değerinin karesine ayrılması ile elde edilir. BKİ = Ağırlık (Kilogram) / boy (M2) yöntemi ile hesaplanır. Bu sınıflamaya yönelik 25-29 kg/m² arası fazla miktarda kilolu, 30.0-39.9 kg/m² arası obez, 40 kg/m² ve ek olarak üstü ise morbid obeziteyi yansıtmaktadır.

Tablo bir. BKI (Kilogram/m²) Değerlerine yönelik Fazla Miktarda Kilolu ve Obezite.

WHO Sınıflandırması (WHO, Geneva)

BKİ (Kilogram/m2)
Yaşa göre bki ölçüleri

Yaş ilerledikçe natürel olarak da BKI'de de yükseliş olabilmektedir. Edinilen kalorinin artışı, harcanan kalorinin düşmesi ve yaşın ilerlemesi ile metabolizma hızımızın yavaşlaması nedeniyle kilo yükseliş oranlarımızda farklılıklar olabilmektedir. Bu vaziyet, her yaş grubunda BKI değerlerinin yaş arttıkça yükselmesine neden olabilir. Yaşa uyumlu meydana gelen BKI değerleri beslenme düzenimizi programlamamız bakımından bizim için mühim olacaktır. Aşağıdaki tabloda yaşa yönelik uyumlu meydana gelen BKI değerleri verilmiştir:

Tablo 2. Yaşa Yönelik Uyumlu BKI (Kilogram/m²) Değerleri.

YAŞ (Sene) BKI (Kilogram/m2)

19-24 19-24
25-34 20-25
35-44 21-26
45-54 22-27
55-65 23-28
65+ 24-29
" } ] }