{ "title": "Vücut Geliştirme Hareketleri", "image": "https://www.vucut.gen.tr/images/vucut-gelistirme-hareketleri.jpg", "date": "21.01.2024 00:52:00", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Vücut Geliştirme Hareketleri, özellikle erkekler tarafından yapılan ve mezomorf yani halk dilindeki tabiri ile üçgen vücut şekline sahip olmak amacı ile uygulanan çeşitli sportif faaliyettir. Vücut geliştirme hareketleri kalça, karın ve kolların sıkılaşmasını sağlamasının yanı sıra bu bölgelerde yağ yakımı da sağlayarak vücudun kaslı bir görünüme ulaşmasını sağlamaktadır. Vücut geliştirme için evde uygulanacak birçok hareketin yanı sıra özellikle göğüs bölgelerindeki kasların çalışması için Uzman birisine veya spor merkezlerine başvurmak gerekmektedir. Kardiyo gibi yüksek enerji gerektiren antrenmanlar spor hocası eşliğinde yapılmalıdır.

Şınav, özellikle yurdumuzda spor denilince erkekler tarafından akla ilk gelen aktivitelerden olan şınav vücutta özellikle karın kaslarının ve kol kaslarının güçlenmesinde büyük fayda sağlamaktadır. Şınav yere yüzü koyun dönerek ellerin içi yere gelecek şekilde ellerin ve ayak parmak uçlarının üzerinde durularak vücudun yere değdirilip yeniden kaldırılmasıdır. Güçlü kol ve omuz kaslarının oluşması için etkili bir yöntemdir.

Mekik, vücut geliştirme hareketlerinin başında gelen mekik çekme özellikle karın kasları için oldukça büyük fayda sağlamaktadır. Kadınlar mekik çekme hareketini özellikle doğumdan sonra düz bir karına sahip olmak için erkekler ise mevcut yapılarındam kurtulmak için mekik çekmektedir. Mekikte yere sırt üstü uzanılır ve ayaklara ağırlık koyulur eğer bu mümkün değil ise bacaklar dik bir şekilde durur ve kişi ellerini başının altında birleştirerek uzanıp tekrar kalkar. Bu harekette ayaklar yere düz basmalı ve bacaklar doksan derece dik bir şekilde durmalıdır.

Squat (Çömelme), bu hareket evde uygulanabilecek temel egzersiz hareketleri arasında yer almaktadır. Squat yöntemi bacak ve baldır yağlarını eriterek bu bölgede sıkılaşma ve kas oluşumunu sağlamaktadır. Bu hareket ilk başlarda üç sefer ve on beşer adet olarak başlar ve bu sayı zaman ilerledikçe artarak devam eder.

Dambıl Hareketleri, vücut geliştirmek için doğru uygulandığı zaman tek başına yetebilecek bir hareket olan dambıl hareketleri kişinin vücut yapısı ve kemik sistemi gücüne göre çeşitli ağırlıklarda olabilir. Dambıl ile yapılacak hareketler omuz ve kol kasları, bacak kasları, sırt kasları ve sırt derinliğinin olşmasının sağlanması ve baldır kısmının toparlanmasını sağlan bir alettir.
" } ] }