{ "title": "Vücut Geliştirme Antrenman Programı", "image": "https://www.vucut.gen.tr/images/vucut-gelistirme-antrenmanlari.jpg", "date": "20.01.2024 01:09:12", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Vücut Geliştirme Antrenman Programı, Vücut geliştirme sporunun olmazsa olmazıdır, vücut geliştirme programları. Hangi program bana uygun program nasıl olmalı, nasıl çalışmalıyım gibi sualler bu spora yeni başlayanlar için hep merak konusu olmuştur. Bu sebepten dolayı vücut geliştirme programları, insanların kafasını karıştıran bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Vücut geliştirme programları tüm vücut çalışma programı ve bölgesel çalışma programı olarak iki temel kategoride ele alınabilir. Vücut çalışma konusunda yeni olanlar, tüm vücut çalışma programını seçmeleri önerilir. Bunun sebebi, temelin sağlam olmasını sağlamaktır. İyi bir temel oluşturmak ve deneyim kazandıktan sonra bölgesel çalışma programına geçmek.

Vücut Geliştirmede Antrenman Programları Set Sayısı

Set sayısı vücut geliştirme programlarında çok önemlilik arz eden bir konudur. Bu kısımları aşağıdaki gibi üç başlıkta sıralayabiliriz.
İlk tekniğimiz olan az set az tekrar tekniği. Profesyonel sporcuların çoğunun tercihidir, geneli bu yönteme sadık kalarak antrenman yaparlar. Ağırlığın maksimum seviyede ayarlanması, set ve tekrar sayısının az olmasının sebebi olarak görülebilir. Örnek; 3 set 10 tekrar, 3 set 8 tekrar, hatta 3 set 15 tekrar olarak düşünülmelidir.

İkinci tekniğimiz olan, az set çok tekrar tekniği, disipline önem veren, hareketleri tam olarak yapmak isteyen sporcuların benimsenen bir tercihidir. Bu setlerin bölümleri de şu şekilde olabilir. 3 set 15 tekrar, 2 set 20 tekrar.

Son olarak aktaracağımız olan çok set çok tekrar tekniği, daha çok deneyimli sporculara uygunluğudur, ilk bakışta yanlış bir teknik olarak görünse de bölgesel çalışan sporcular için oldukça faydalıdır. Antrenman hareketlerini de 5 set üzerinden 10'ar hareket olarak yapılması, bu tekniğe uygun olacaktır. Ağır bir antrenman temposuna sahip olan, bu teknik uygulanırken vücudu dinlendirmeye özen gösterilmelidir. Sürekli olarak bu teknikle antrenman yapmak kas yorgunluğu belirtilerine sebep olur.

Yukarıda verdiğimiz vücut geliştirme antrenman programları, belirli bir sürede tamamlanmalıdır. Verimli olarak belirteceğimiz süreler 45 dakika ve 60 dakika arasıdır. Fazlası hem sporcunun bıkkınlığına hem de kas yorgunluğuna sebep olur. Vücut geliştirme ne kadar devam edilmeli sorusuna gelince bu sporcudan sporcuya değişir. Önerilen ise yeni başlayanlar için bu sürenin 2 - 3 ay olduğudur, alt yapı çok önemlidir vücut geliştirme programlarında, yeni başlayanlar için bu şekilde belirlenmiştir. İlerleyen aşamalarda ise. Program yoğunluğu artırılarak süreler kısaltılabilir. Örnek 2 hafta sırt, daha sonra omuz bölgesi çalışılır, bu süreler net olmamakla birlikte sporcudan sporcuya da farklılık gösterebilir, bunun sebebi de her sporcunun beslenme, motivasyon, dinlenme ve metabolizmasının farklı olmasıdır.

Her insanın metabolizması farklıdır, bununla birlikte, vücudun antrenman programına verdiği tepki, kişinin beslenme alışkanlığı, yasam koşulları, uyku düzeni gibi birçok etkenler göz önünde bulundurulmalıdır. Antrenmanlar kişiye özel hazırlanmalıdır. Bir sporcu için ideal olabilecek bir antrenman programı, diğer bir sporcu için aynı şeyi ifade etmeyebilir. Vücut geliştirme antrenman programları kişiden kişiye farklılık göstermesine rağmen, yukarıda bahsettiğimiz noktalar, genel olarak her sporcunun dikkat etmesi gereken noktalardır.
" } ] }