{ "title": "Vücut Egzersizleri", "image": "https://www.vucut.gen.tr/images/vucut-egzersizleri.jpg", "date": "20.01.2024 14:29:55", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Vücut Egzersizleri, Günlük yaşantımızda iş yükü ve stresinden bedenimizin yorgun düşmememiz için vücut egzersizlerini düzenli olarak yapmamız gerekmektedir. Gün içerisinde yoğun tempodan kurtulmak amacıyla vücut sağlığını korumak amacıyla egzersiz yapmayı elden bırakmamız gerekir. Egzersizler farklı nedenlerden ötürü yapılabilir. Kimisi zayıflamak amacıyla, kimi kaslarını sıkılaştırma amaçlı, kimi de sağlığını korumak amacıyla egzersiz yapabilir. Neden ne olursa olsun vücut egzersizleri kişinin sağlığını koruması için oldukça faydalıdır. Gün içerisinde 10-15 dakikalık veya haftada 3-4 kez yapılan 20-30 dakikalık egzersizler, sağlıklı yaşamın kapılarını aralamaktadır. Lakin egzersizlerin belli teknik yöntemleri vardır. Bu yöntemlere dikkat etmek edilmelidir. Mesela egzersize yavaş tempoyla başlanması ve gün içerisindeki egzersiz sayısını arttırmak gerekmektedir. Birdenbire egzersizlere yüklenmek benin yorgun düşmesine sebep olabilir. Başlamak lazım, kendinizi ilk günden hırpalamayın.

Pratik olarak gerek sağlık gerek kilo vermek ve gerekse zinde kalmak amacıyla yapılabilecek egzersizler şöyle sıralayabiliriz. Yoğun iş temposunda masa başında çalışanların İşyerinde yapılacak egzersizler şöyle olmalıdır. Masa başında dik bir şekilde durarak boynumuzu sağa, sola, öne ve arka tarafa doğru yatık bir biçimde çevirdiğimiz taktirde boyun tutulmasından kurtuluruz bu hareket için yaklaşık günde 3 dakika ayırmamız yeterli olacaktır hakeza bu hareketleri yapmak boyun fıtığı ve boyun tutulmasını engelleyecek niteliktedir. Hakeza masa başında kalkamayan birinin sadece 5 dakika ayırıp ayakta dik bir vaziyette eller bitişik olarak sağa sola üçerli ritimler halinde esnemek bel ve bacak arasında yer alan disklerin esnekleşmesi ve sinir toplanmasına engel olacaktır. Bu hareketin ardından elleri yukarı kaldırıp birleştirerek öne doğru 90 derecelik acıyla uzanık şekilde esneyerek yukarı doğru tekrar düz bir şekilde kaldırmak bel sağlığımız acısından çok önemlidir. Bu vücut egzersizi omurganın düz bir yapısını koruması ayrıca skolyoz hastalığının önüne geçecektir. Hakeza ayaktayken ayak ve ellerin ritmik hareketlerle sallanmak kireçlenmenin önüne geçecektir. Bu vücut hareketlerini yaparak gün içerisinde zinde kalabiliriz. Kaldı ki teknolojinin sağladığı imkânlar bize yürümeyi unutturmuştur. Merdiven yerine asansör veya yürüyen merdiven kullanmamız bizim spor yapmamızı engellemektedir. En basiti markete ekmek almaya giderken bile araba kullanır hale gelmiş durumdayız. Böylesi gün içerisindeki rutin işlerde dahi hareket etmeye üşenmek bizi hantallaştırmakta vücudun anatomik yapısını olumsuz etkilemektedir.

Oysaki Vücut Egzersizlerinin faydaları saymakla bitmemekle birlikte bunları şöyle sıralayabilir. Vücut egzersizleri sayesinde alınan oksijen oranı artar böylelikle Akciğer ile kalbin fonksiyonları artar. Gün içerisinde kondisyon artar bu sayede vücut daha az yorulur ve günlük rutin işler daha rahat bir şekilde yapılır. Gün içerisindeki basit işler bizi strese sokmak ve iş yükünün ağırlığı üzerimizden kalkmış olur. Egzersizler sayesinde nefes darlığının önüne geçer. En önemlisi bu basit egzersizler sayesinde ruh halimi iyileşir. Vücut mutluluk hormonunu daha fazla salgılar. Hakeza vücut egzersizleri sayesinde kanser veya eklem romatizması gibi hastalıklardan korunmuş oluruz. Egzersizler sağlık içerisinde kilo vermemizi, esnek olmamızı ve enerjimizin artmasına yardımcı olur. Hakeza vücut egzersizleri sayesinde yaşam enerjimiz ve yaşam kalitemizin artacağı birçok Uzman tarafından dile getirilmektedir.
" } ] }