{ "title": "Vücut Biti", "image": "https://www.vucut.gen.tr/images/vucut-biti-8692.jpg", "date": "20.01.2024 09:54:38", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Vücut biti, vücudumuzda en fazla kasık bölgesindeki kıllara ve kıl köklerine yerleşen, bildiğimiz saç bitine benzer bir parazittir. Vücuttaki diğer kıllı alanlarda da etkili olabilir. Beslenmesini kan emerek sağlayan bu parazitler, ortalama 1-4 mm uzunlukta olup, sivri kafalı phthirus pubis adıyla anılır. Yapısı yengece benzediğinden, kıllara tırnaklarıyla tutunur. Bu yüzden bunlara yengeç biti de denilir.

Vücut biti kasık bölgesi başta olmak üzere, koltuk altında, anüs çevresinde, bacaklarda, yüzde, göğüslerde, kaşlar ve kirpiklerde bile görülebilir. Bu alanlarda enfeksiyona yol açabilir. Bu parazitin vücudu parçalıdır. Cinsel eşi de çok sayıdadır. Genellikle kalabalık halde bulunur ve ortak yaşam sürerler. Genel temizliğine dikkat etmeyen kişileri daha fazla etkilerler. Vücut bitinden kaynaklanan enfeksiyon en fazla pubik kılların bulunduğu anüs ve çevresinde görülür. Eğer vücut bitiyle enfekte olunursa, ciltte oldukça şiddetli kaşıntı meydana gelir.

Vücut biti nasıl bulaşır?

Vücut biti kişiden kişiye cinsel ilişkiyle bulaşabilir. Bunun dışında vücut biti olan kişilerin kullandığı havlu, çarşaf, battaniye ve giysilerin kullanılmasıyla da bulaşabilir. Özellikle ailede anne ve babada vücut biti olursa, çocukların aynı yatakta yatması bile bulaşmada etkili olur. Daha çok nemli yerler ve sıcak alanlar bitin bulaşmasını kolaylaştırır. Vücut bitinin ve yumurtalarının canlı olması bulaşması için yeterlidir.

Vücut biti hangi belirtileri verir?

Vücut bitiyle enfekte olan kişilerde en belirgin yakınma daha çok geceleri şiddetlenen kaşıntıdır. Bitler kıllara tutunmuş şekilde minik beyaz noktacık şeklinde olabilir, bu alanda hafif mavimsi lekelere yol açabilir. Bu alandaki şiddetli kaşıntı, kanama, kızarıklık gibi belirtilerde görülebilir. Ciltte enfeksiyon oluşması söz konusudur. Aynı zamanda iç çamaşırında siyahımsı tozlar görülebilir.

Vücut biti teşhisi nasıl yapılır?

Kişinin öyküsü dinlenerek, vücut biti açısından bir değerlendirme yapılır. Bitler kaşıntıya yol açtığından, ciltteki etkisi dışarıdan görülebilir. Ayrıca muayenede kıl köklerindeki bit yumurtaları da kendini belli eder. Hastanın el merceği ile incelenmesi bu belirtilerin açıkça görülmesini sağlar. Bunlar vücut biti teşhisi yapılmasını sağlar. Eğer bit yumurtaları görüldüyse, bunların çatlaması bir hafta içinde, olgunluğa erişmeleri 8-10 günde olur. Hastalara verdikleri rahatsızlıkta bitlerin varlığını ortaya koyar.

Vücut biti tedavisi nasıl yapılır?

Bit tedavisinin hastayla birlikte yakınındaki kişilere de uygulanması gerekir. Tedavi için farklı solüsyonlar kullanılabilir. Permetin kullanıldığında, bölge 10 dakika sonra yıkanır. Lindan şampuan kullanılırsa, bölge 4 dakika içinde yıkanır. Piperonil butoksit ile prietrinler vücut bitinin enfekte olduğu yere uygulanarak, 10 dakika sonra bölge yıkanır. Eğer Lindan tercih edilirse, 2 yaşından küçüklere ve emzirme dönemindeki kadınlara uygulanmamalıdır. Tedavinin amacı bitlerin ve bit yumurtalarının havasız kalması ve boğulmasıdır. Bunların dışında kişinin kullandığı çarşaf, havlu gibi tüm eşyalar yıkanır ve gerekirse ütülenir.

Vücut bitinden korunma

Vücut biti olduğu bilinen kişilerle cinsel ilişkide bulunmamak, onlara ait olan eşyaları kullanmamak ve eşyalarına temastan kaçınmak gerekir. Çamaşırlar en az 55 derece sıcaklıkta yıkanmalı, yıkama süresi de 20 dakikadan az olmamalıdır. Yıkanan eşyalar en az 2 hafta süreyle kullanılmamalıdır. Bu bitlerin ve bit yumurtaların ölmesini sağlar. En önemlisi genel temizliğe dikkat edilmelidir. Kılların gerekirse kesilmesi sağlanmalıdır.
" } ] }