{ "title": "Vücut Anatomisi İç Organlar", "image": "https://www.vucut.gen.tr/images/Vucut-Anatomisi-Ic-Organlar-87.jpg", "date": "19.01.2024 14:27:11", "author": "Hayrettin Çelik", "article": [ { "article": "
Vücut Anatomisi İç Organlar, Kusursuz bir şekilde çalışan vücut anatomisi iç organları birçok görevi yerine getirmektedir. Vücut yapısı, görevleri ve meydana gelen durumlar incelendiğinde vücut anatomisi iç organlar önemli yerleri bulunmaktadır. Bu yapılarda meydana gelebilecek en ufak bir sorun beraberinde diğer yapıları da etkilemektedir. Bu sebepten ötürü beden yapılarını tek bir vücut gibi düşünmek ve bu yapılarda meydana gelen sorunlara karşı en kısa sürede önlem almak gereklidir. Ancak erken tanı ve teşhis sayesinde bu soruna anlamlı bir çözüm bulmak söz konusu olabilir. Bu makalemizde sizlere vücut anatomisi iç organlarının neler olduğunu ve ne tür görevleri bulunduğu açıklayacağız.

Vücut Anatomisi İç Organlar İsimleri

İç organlarımız on iki parmağı, rektum, soluk borusu, anüs, safra kesesi, apandisit, yemek borusu, pankreas, böbrek, mide, kalın bağırsak, ince bağırsak, dalak, akciğer, karaciğer ve kalptir.

Kalp; Yaşamsal fonksiyonların ana organı olarak kalp organını söylemek mümkündür. Kalp göğüs boşluğunun sol iç bölgesinde yer alır. Etrafı zar ile çevrili olan bir yapıya sahiptir. Bireyin yaşamsal faaliyetlerini yerine getirmesi bakımından vücut anatomisi iç organları arasında en önemlisi olduğunu söyleyebiliriz. Damarlarda temiz kan dolaşımını sağlayan organımızdır. Vücuda kan pompalaması sebebi ile bedinin daha canlı olmasını sağlar.

Karaciğer; Diyaframın alt bölümünde yer alan bu organ yumuşak bir dokuya sahip olan organımızdır. Temel görevi ise protein üretimi ve kontrolünü sağlamasının yanı sıra bu proteinin depolanmasında da görev alır. Bunun ile kanda şeker miktarını düzenlemektedir. Kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan maddeleri üretmekle de görevlidir. Son olarak vücudun ısısını belirler ve hormonlar üzerinde etkisi bulunmaktadır.

Akciğer; Göğüs boşluğunun iç kısmında yer alır. Soluk alıp vermede görevli olan organımızdır. Temel görevi ise atmosferde bulunan oksijeni alıp kan dolaşımına katmaktadır. Zararlı karbondioksitlerin de dışarı salınımını sağlar. Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklar akciğerlerin işleyişini yavaşlatacağından büyük sorunlara neden olmaktadır.

Dalak; Karın boşluğunun sol alt kısmında yer alan organdır. Eskimiş olan birtakım kan hücrelerinin temizlenmesinde görev alır.

İnce Bağırsak; Kıvrımlı halde olan bir yüzey yapısı bulunmaktadır. Yetişkin bir bireyde 7 metre uzunluğunda ince bağırsak bulunmaktadır. Su ve vitaminlerin emilimini sağlar. Geriye kalan posa kısmını ise kalın bağırsaklara gönderir.

Kalın Bağırsak; İnce bağırsak ve anüs arasında bulanan yapıdır. Yetişkin bir bireydeki uzunluğu 2 metre kadardır. Bu yapıdan geçen besinler anüse iletilir.

Mide; Sindirim sisteminin en önemli organı olarak bilinmektedir. 15-20 santim uzunluğu bulunmaktadır. Besinlerin sindirimini kolaylaştıran enzimleri içerisinde bulundurur. Yiyeceklerin uzun süre boyunca sindirilmesinde mide organı görev yapar.

Böbrek, Omurgaların altında yer alan bu organ fasulye şekline benzemektedir. Boşaltımı sağlayan organımızdır. Üre haldeki kirli kanı temizleyip boşaltımını sağlar.

Soluk Borusu, Nefes alıp vermemizde yardımcı organın adıdır. Yemek yediğimiz zaman özel bir kapakçık tarafından kapatılmaktadır.

Anüs; Sindirim sisteminin son kısmı olarak bilinen organdır. Dışkının atılımı bu organ sayesinde gerçekleşir.

On İki Parmak Bağırsağı; Midenin sonunda yer alan 5 santim uzunluğundaki ince bağırsağın küçük bir kısmıdır.
" } ] }