{ "title": "Vücut Alerjisi", "image": "https://www.vucut.gen.tr/images/vucut-alerjisi-9006.jpg", "date": "20.01.2024 09:46:09", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Vücut alerjisi, Vücut alerjileri çeşitli sebeplerle meydana gelebilir. Vücut alerjisi olan kişilerin yaşadığı ortamlara, yediği, içtiği yiyeceklere dikkat ederek dikkat etmeleri gereklidir. Aksi taktirde sağlık sorunları yaşayabilir ve bu yüzden kendilerine dikkat etmeleri son derece önemlidir. 3 tür alerji görülür. Birincisi deri alerjileri, ikincisi ise solunum yolu alerjileri, üçüncü olanı ise besin alerjisidir. Şimdi ise bu alerjileri sırasıyla açıklayalım.

Deri alerjileri

Kurdeşen: Vücudun herhangi bir yerinde beli ebatlarda, soğuk kırmızı renkli, kabarık lezyonlar vardır. Büyüklükleri değişir. Bu kabarıklıklar kaşıntı hissi verir. Ayrıca bu kabarıklıklar da batma ve yanma hissi de görülür. Vücutta bulunan kan plazmasının küçük damarlardan dışarı çıkması ile oluşan bir alerji çeşididir. Bu alerjinin oluşmasına kimyasal maddeler sebep olur. Alerjik reaksiyonlar yiyeceklerin içinde bulunan kimyasal maddeler ile de geçebilir. Bu alerji etrafında aşırı şişliklere sebep olabilirler. Bu enerji kurdeşen alerjisi hastaları korkutması ile bir gün içerisinde geçerler. Hasta düzelmeye başlar. Kurdeşen alerjisinde hasta nefes almakta güçlük çeker, yutkunmakta zorluklar yaşar. Acilen bir doktora gitmesinde fayda vardır. Kurdeşen enerjisi ilaç gibi ağrı kesici, sakinleştirici, vitaminler, göz ve kulak damarları gibi ilaçlarda yan etkisi ile oluşabilir. Gıdalarda, kuruyemişlerde, balık, kabuklu deniz ürünleri gibi yiyeceklerden dolayı bu alerji oluşabilir.

Egzama: Egzama alerjik bir deri hastalığıdır. Yeni doğum yapan annelerin, bebeklerin de görülebilir. Küçük çocuklarda daha çok görülür. Üç yaşına kadar devam edebilirken, daha sonra kaybolur. Bazı durumlarda ilerleyen yıllarda görülürken, tedavisi mümkün değildir. Egzama yetişkinlerde alerjiye bağlı görülür. Bu alerjiye deterjan gibi temizlik ürünleri neden olurken, domates gibi yiyeceklerde neden olabilir. Egzama vücudun birçok yerinde görülebilir. Görülme şekli, kuru halde kırmızı yapılı lezyonlar şeklinde olur. Aşırı şekilde kaşıntı hali meydana gelir. Egzama bulunan kişilerin vücutları enfeksiyona son derece müsaittir. Yetişkinlerde ise ufak kullanmaları halinde görülür. Kaşıntı hali olurken, kaşınmaması tavsiye edilir.

Anjiyo ödem: Derinin altında sıvı birikmesi ile oluşan alerji çeşididir. Bu alerjide kaşıntıdan çok yanma hissi ve şişlik görülür. Bu alerjinin görüldüğü bölgele; r dudaklar, göz çevresi, bacaklar, kollar, genital bölgeler gibi bölgelerde görülür. Ayrıca bu alerji vücudun bütününde şişlik meydana getirebilirler. Bu alerji ile ağız içinde dilin, boğazın şişmesi sonucu ölüme bile yol açabilir. Anjiyo ile ilgili bilgiler arasında bu alerjinin kalıtsal olabileceği gözlemlenmiştir. Aile içerisinde daha önceden başkalarından olduğu görülmüştür. Tedavi esnasında kalıtsal olup olmadığına bakılır. Bu arada bu alerji ile ilgili doktora başvurulmalı, mümkün mertebe stresten uzak durulmalıdır.

Solunum yolu alerjileri

Astım alerjisi: Astım alerjisi hava yolunun kronik bozukluğu olan alerji hastalığıdır. Astım alerjisi Akciğerleri kadar olan bronşları etkileyen bir hastalıktır. Aldığımız havayı burundan itibaren akciğerlere kadar ulaştırır. Sağlıklı olan kişilerde bu solunum kolaylıkla yapılırken; astım hastalarında solunum zorluğu çekilmesine sebep olur. Astım krizi oluştuğu zaman bronşlarda daralma meydana gelerek; hava giriş çıkışı zorlanır. Astım hastalarında hırıltı nefes darlığı göğüste daralma hissi öksürük gibi gıcık kendini gösterirken; sık sık astım olan kişilerde ağız kokulara, dumana, toza ve sigara dumanına karşı büyük zorluk yaşanır.

Alerjik Rinit: Hayvan tüyleri, ev tozları, ağaçta bulunan polenler alerjinin neden olduğu mikrobik olmayan alerji iltihabıdır. Bu hastalık ile burun akıntısı, burun kaşıntısı, gözlerde kızarma, burun tıkanıklığı belirtileri ile alerji kendini belli edebilir. Bu alerji ile kişi geceleri uyurken oldukça sıkıntı çeker. Ağzı açık uyuma, horlama, sık sık uyanma ve uyandığında yorgunluk hissi gibi sıkıntılar ile karşılaşır. Küçük böceklerin, hayvan kaynaklı proteinlerin sebep olduğu da görülür. Bu alerjinin diğer ismi saman nezlesidir. Deriye ve kana bakılarak yapılacak testler ile hastalık teşhis edilir.

Besin Alerjisi: Besin alerjisi insan bedeninde savunma sisteminin gösterdiği reaksiyon ile belli eder. Bütün yiyecekleri dikkate alırsak, her yiyecek her kese aynı oranda etki etmez. Bazıları için faydalı olurken, bazıları için zarar ediyor olabilir. Besinler sadece yiyerek değil, dokunarak ya da koklayarak da etki edebilir. Besin alerjisinin vücutta şişlik, solunum zorluğu, aşırı kaşıntı, kabarıklık ve kızarma gibi reaksiyonları ile kendini belli edebilir. Gözlerde sulanma, kızarıklık, deride kaşıntı, ateş, su toplama, kulak burun boğazda ağrı, akıntı, solunum yolunda nefes darlığı, öksürük, sindirim sisteminde sıkıntı, ağızda kuruluk, dilde acılık, midede yanma, ağrılı bir şekilde idrara çıkma, migren, uyku hali, sinirlilik, unutkanlık, kalpte çarpıntı, solgunluk gibi belirtiler ile kendini belli edebilir. Besin alerjisi olan kişilerin özellikle balık, kabuklu yemişler, süt ve süt ürünleri, meyveler, sebzeler, kuru baklagiller, baharatlı yiyecekler, çikolata gibi ürünleri tüketirken; dikkatli olmaları sağlıkları açısından son derece önemlidir.
" } ] }