{ "title": "Sigarayı Bıraktıktan Sonra Vücuttaki Değişiklikler", "image": "https://www.vucut.gen.tr/images/sigarayi-biraktiktan-sonra-degisiklikler.jpg", "date": "21.01.2024 15:33:15", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Sigarayı Bıraktıktan Sonra Vücuttaki Değişiklikler, Sigara terk edildikten sonra vücut üzerinde hızlı bir şekilde olumlu etkiler yarattığı inanılmaz şekilde gözlemlenmiştir. Uzmanlarca yapılan araştırmalar neticesinde 35 yaşını doldurmadan önce sigarayı terk edenlerin yaşamları boyunca hiç sigara içmeyen kişilerle aynı olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. İnsanlarda yapılan gözlemlerde sigarayı bırakanların sağlık açısından zinde olduğu ve sosyal aktivitede daha fazla aktif oldukları anlaşılmıştır.

Sigaranın Bırakılmasıyla İlk 48 Saat İçerisindeki Gelişmeler

Sigara Bırakıldıktan 20 dakika sonra vücutta kan basıncı, nabız ve kan basıncı normale dönmektedir. 8- 24 saat sonra Kanda bulunan karbonmonoksit oranı muazzam bir biçimde düşmekte ve normal seviyelerde olduğu gözlemlenmiştir. Bununla birlikte vücuttaki oksijen miktarı yükselir ayrıca sigarayı bırakanların kalp krizi geçirme riski devam edenlere oranla daha fazla düşük seviyede olduğu uzmanlarca kanıtlanmıştır. Sigarayı bıraktıktan 48 saat sonrasında sinir uçlarında onarım başlamakla koku ve tat alma duyularında iyileşmeler gözlemlenmiştir.

Sigarayı Bıraktıktan Sonra Yıllara Göre Vücuttaki Değişiklikler

1- Sigarayı bıraktıktan 2 -3 ay sonunda vücutta efor kapasitesi artmakla birlikte koku ve tat alma duyularında uzmanlarla gözlemlenmiştir. Hakeza balgam miktarında azalma, tırnak ve dişlerde yer alan sigaradan kaynaklı sigara lekeleri yok olur. Kan dolaşımı düzelmekle Akciğerlerdeki kapasitesinde artmalar gözlemlenmiştir.

2-Sigarayı bıraktıktan bir iki yıl sonunda bilimsel verilen ışığında vücutta Akciğer kanseri yakalanma ihtimali düşer. Kalp rahatsızlığına bağlı ölümlerde yüzde 35 – 40 oranında azalma olur. Beyinde kanama ve tıkanıklık riski fazlaca azalmakla, iyi kolesterol olarak bilinmekte olan HDL miktarı artar.

3-Sigara bırakılmasının ardından 1 – 9 yıl gibi uzun bir zaman geçtiğinde vücutta öksürük denilen sorun ortadan kalkar. Nefes darlığında ciddi anlamda azalmalar görülür. İç organlar hastalıklara karşı direnç kazanır. Hastalık durumunda vücut kendisini kısa zamanda toparlar. Yemek borusu ve gırtlak kanseri gibi hastalıklara karşı vücut daha fazla dirençlidir.

4- Sigara bırakılmasından 5 – 15 yıl sonrasında vücutta felç geçirme riski azalmaktadır. Sigara içenlerin içmeyenlere göre felç ve kalp krizi geçirme oranları ciddi anlamda yüksektir. Bu hususla sigaranın terkinden uzun bir zaman geçtikten sonra felç gibi hastalıklara yakalanma oranında içenlere göre ciddi anlamda azalma gözlemlenmiştir.

Görüldüğü üzere sigarayı zamana göre bırakanların vücut sağlıklarını korudukları, bir kısım ciddi ve ölümcül hastalıklara yakalanma oranlarının daha düşük olduğu anlaşılmıştır. Hakeza sigarayı bıraktıktan sonra vücuttaki değişiklikler gözle görülür düzeylerdedir. Sigarayı terk edenlerin zayıf olan hastalarda kilo alarak vücutlarını toplamaktadırlar. Sigaranın katranından dolayı gözlerin altındaki şişlik ve karartının zamanla düzeldiği gözlemlenmiştir. Yıllara göre esmer tenli olan bir kısım insanların sigarayı bırakmalarından dolayı tenlerinden açılma beyazlaşma görülmüştür. Ayrıca sigarayı bırakanların üzerine sinen kötü kokudan kurtuldukları anlaşılmıştır. Önceden sigara tüketen insanların dişleri sarımtırak ve siyah renkteyken sigarayı bıraktıktan sonra doğal beyaz renklerine döndüğü gözlemlenmiştir.

Yıllarca sigara tüketen insanların bıraktıklarında vücutlarındaki hasarı topladıklarından nefes darlığının ortadan kalktığı, sabah öksürüğü ve uzun süreli yaşadıkları farenjit nöbetlerinden kurtuldukları görülmüştür. Sigarayı bıraktıktan sonra vücudumuz sağlık açısından kendisini toparlamakla çocuğumu, eşimiz ve arkadaşlarımızla iki ilişkilerimizin daha iyi olduğu gözlemlenecektir. Ayrıca aile içerisinde bebek ve çocukların sigaradan olumsuz etkilenmesinin önüne geçecektir.
" } ] }