{ "title": "İnsan Vücudu", "image": "https://www.vucut.gen.tr/images/insan-vucudu.jpg", "date": "21.01.2024 05:26:47", "author": "Zeynep Güneş", "article": [ { "article": "İnsan Vücudu, sistemler bütünüdür. Bir insanın vücudunda yaklaşık 206 kemik vardır. İnsan vücudunun tamamı hücrelerden oluşur. Hücreler dokuları dokular ise birleşerek insan vücudundaki organları oluşturur. İnsan gözleriyle görme, diliyle tat alma, elleriyle dokunma hissini kullanır. Vücudun yarısından fazlası su ile kaplıdır. İnsan vücudundaki sistemler sindirim, solunum, dolaşım, hareket, sinir sistemleridir. Yeni doğan bebeklerde 300 kemik varken büyüdükçe bu kemikler 206 düşer. Herhangi bir yaralanmada kaybedilen kan vücudun tamamını olumsuz etkiler. Kaybedilen kan gözlerde görme kaybına neden olur. İnsan vücudu iç organlar ve dış organlardan oluşur. İç ve dış organlar uyumlu bir şekilde çalışırsa sağlıklı insan vücudu olur. İç ya da dış organlardan herhangi biri görevini tam olarak yerine getirmezse vücut sağlıksız bir vücut olur.

Vücudun bütün organlarının görevlerini yerine tam olarak getirmesi için sağlıklı beslenmek gerekir. İnsan vücudu baş, boyun, gövde ve uzuvlardan oluşmaktadır. Vücuttaki herhangi bir organın görevini yerine getirmemesi diğer bütün organlarında görevlerini tam olarak yerine getirememesine sebep olur. Baş ağrısı insanlar için önemsiz bir rahatsızlık gibi görünse de insan vücudunda baş ağrısı yüzünden gözlerde görme kaybı olur. İnsan vücudunun temel birimi hücredir. Hücrelerden biri bile organlar içinde görevini yerine getirmezse bu durum diğer hücreleri de etkiler. İnsan vücudunun yarıdan fazlası sudur. Ortalama %60 kadarı sudur. İnsan vücudu genel olarak açlığa çok dayanamaz. En fazla bir hafta on gün kadar açlığa dayanılabilir. Ancak bir hafta dayanılsa da vücuttaki organlar sağlıklı çalışmaz. İnsan vücudunun her yeri deri ile kaplıdır. Deri sıcaktan ve soğuktan etkilenir. Çok sıcakta vücutta kızarıklık, şişlik olur. Sıcaktan yanan yerde su kabarcıkları olur. Çok soğukta ise insan vücudu kurur ve ten rengi koyulaşır. İnsan vücudunun en önemli organı beyindir. Beyin sağlıklı çalışmazsa hiçbir organ görevini tam olarak yerine getiremez İnsan aklını kullanarak uyur, çalışır, yemek yer. Şeker hastalarında her komaya girişlerinde beyin hücrelerinden biri ölür. Unutkanlık ve hafıza kaybı en çok şeker hastalarında görülür. Beyin hücreleri öldükçe yaşlanmadan önce unutkanlık olur. Kalp vücuttaki kanı sürekli devirdayim yapar. Eğer damarlardan biri kapalı ise oraya kan gitmezse. Kapalı olan damarın bağlı olduğu uzuvda hissizlik kaybı olur, morarır, rengi beyazlaşır ve uyuşur. Kan gitmeyen uzvunu kullanamaz.

İnsan Vücudunda Bulunan Temel Sistemler
Bu temel sistemlerin hepsinin kendi içinde insan vücudu için ayrı bir önemi ve görevi vardır. İnsanlar bu temel sistemlerle duygularını, beslenme görevlerini gibi ihtiyaçlarını görürler.

İnsan Vücudu
Dan oluşmaktadır. Bütün bu ayrılan bölgeler vücutta ayrı görevlere sahiptir. İnsan başında bulunan gözleri sayesinde görür, kulakları sayesinde duyar, dili sayesinde tat alır. Boyun baş ve gövdeyi birleştiren kısımdır. Gövde iç organların bulunduğu en önemli yerdir. Kalp sayesinde yaşar, kollar sayesinde günlük işler halledilir. Uzuvlar ise bacaklar ve kollardan oluşur. İnsan bacakları sağlam olmadan yürüyemez. Günlük hayatını sürdüremez.
" } ] }