{ "title": "İnsan Vücudu İç Organları", "image": "https://www.vucut.gen.tr/images/insan-vucudu-ic-organlari.jpg", "date": "19.01.2024 10:11:00", "author": "Tuba Asena", "article": [ { "article": "İnsan Vücudu, Canlı varlıklar arasındaki en mükemmel varlık insandır. İnsan vücudu ise fiziksel ve kimyasal yapılardan oluşur. İnsan varlığının devam etmesi ve korunması için vücudu uyumlu ve düzenli bir şekilde çalışmalıdır. İnsanı ayakta tutan iç organlar ve dış organlardır. Sağlıklı bir insan vücudunda iç organlar ve dış organlar düzenli ve uyumlu bir şekilde çalışır. İç organlarında biri sağlıksız bir şekilde çalışırsa insan vücudu sağlıklı olmaz. İnsan vücudu hücrelerde meydana gelir. İnsan vücudunda 100 trilyon kadar hücrede oluşur. Bu hücrelerden 50 milyonu her saniye de bir yenilenir. İnsan vücudunda 207 kemik bulunur. Bebeklerde yetişkinlere göre daha çok kemik vardır. Tuzun çok kullanımı yüzünden yaş ilerledikçe kemik erimesi başlar ve sağlıksız kemikler oluşur. İnsan vücudunda birçok organ vardır ve hepsinin ayrı ayrı görevi vardır.

İnsan vücudu ve iç organlar

Kalp: Kalbin içi boş bir şekildedir. Kas yapısında bulunan kalp göğüs kafesinin boşluğunda iki akciğerin arasında bulunan bir iç organdır. Vücudun en önemli organların en başındadır. Kalbi duran veya kalbi olmayan bir insan yaşamını sürdüremez. Hayatın devam etmesi için sağlıklı bir kalp şarttır. Vücuda kanı da kalp pompalar.

Karaciğer: Diyaframın hemen altında sağ tarafında bulunan bir iç organdır. Yaklaşık 2 kilogramdır. Koyu kırmızı rengine sahiptir. Karaciğer de kalp gibi önemli bir iç organdır. Karaciğer olmadığı zaman insan vücudu yaşamını devam ettiremez. Vücuttaki şeker oranını dengeler. Kan basıncını düzenler ve vücut ısısını dengede tutar. Bunun gibi birçok görevi vardır.

Akciğer: Göğüs boşluğunda bulunan nefes alıp verme işlemini yerine getiren iç organdır. Koyu kırmızı rengine sahiptir. Akciğer de diğer iç organlar gibi çok önemlidir. Sağlıklı olmadığı zaman yaşamını sürdüremez.

Dalak: Karın boşluğunun solunda, midenin de arka tarafında bulunur. Dalak diğer iç organlar gibi çok önemli değildir. İnsan vücudunda dalak olmadan yaşam devam edebilir. Kanların temizlenmesi gibi görevi vardır.

İnce Bağırsak: İnce bağırsak insan vücudunda kıvrımlı bir yapıya sahiptir. Yetişkin bir insanın ince bağırsak uzunluğu 7 metre uzunluğundadır. Bebeklerde daha küçüktür.

Kalın Bağırsak: İnsan vücudunda kıvrımlı bir yapıya sahiptir. İnce bağırsak ve anüs arasında bulunur. Kalın bağırsak sindirim sistemi için çok önemli bir organdır.

On iki parmak bağırsağı: Midenin hemen üzerinde bulunur ve ince bağırsağın bir kısmıdır. C harfine benzer ve midedeki yiyeceklerin sindirilmesine yardımcı olur.

Mide: Karın bölgesinin sol tarafında, kaburga kemiklerin ortasında bulunur. Sindirimi sağlayan bir organdır. Yemekler mide tarafından sindirilir ve ince bağırsağa gönderilir.

Böbrek: Omurgalarda bulunan fasulye şeklindeki iç organdır. İnsan tek böbrekle yaşayabilir fakat iki böbreği olmadan yaşayamaz. Böbreğin en önemlisi sudur. Yeteri kadar su tüketilmediği zaman böbreklerde ağrı oluşur.

Pankreas: Karın boşluğun üst kısmında, bel omurgaların ön kısmında bulunan bir iç organdır. Sindirimi ve vücudun kan şekerini düzenler.

Apandisit: Kalın bağırsağın bir çıkıntı şeklinde vücutta bulunur. Kalın bağırsaktaki hastalıkları yok etmeye yarayan bir organdır. Vücutta olmadığı zaman insan yaşamını sürdürebilir.

Yemek Borusu: Yenilen gıdaların mideye geçiş borusudur. Yemek borusu insan vücudu için çok hassastır ve yemek borusu olmadan bir insan yaşamını devam ettiremez.

Safra Kesesi: Karaciğerin alt kısmında bulunan torba şeklindeki bir iç organdır. Karaciğerde salgılanan safra burada toplanır.

Rektum: Kalın bağırsağın son bölümüdür. Anüse açılır ve dışkı atılırken rektum kullanılır.

Anüs: Sindirim kanalının en son kısmıdır. Yenilen yiyecekler dışkı şeklinde anüs ile dışarıya atılır.
" } ] }