{ "title": "Ektomorf Vücut", "image": "https://www.vucut.gen.tr/images/ektomorf-vucut.jpg", "date": "20.01.2024 12:50:48", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Ektemorf Vücut, bu vücut yapısına sahip insanlar genelde zayıf ve sıska insan olarak bilinir. Halk arasında zayıf ve sıska gibi olumsuz ifadelerle tanımlanan ektomof, vücut tipinde zayıflık bedensel bir kusur değildir. Ektomorf vücut tipi, en belirgin özelliği ince yapılı vücut şeklini, tanımlamak için kullanılır. Ektomorf vücut yapısı hafif küçük uzuvlara, lifli kaslara, yağsız kas görünümüne ve genellikle de uzun ince bacaklara sahiptirler. Omuzlar ise diğer vücut tiplerine göre daha dardır. Ektomorf vücut tipine sahip bir birey doğru beslenme yöntemlerine uyduğu sürece, diğer vücut tipleri gibi sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürebilir.

Bu vücut (Extemorf) tipine sahip olan kişilerin tipik özellikleri vardır, bunlar şu şekildedir. Uzun boyludur, omuzlar dardır, yağsız kas yapısına sahip, küçük ve hassas kemik yapısı ve göğüs bölümü tahta göğüs diye nitelenen özelliklerdir. Ayrıca zor kilo alır ve metabolizmaları hızlı çalışır.

Extomorf Antrenman Çalışma Şekli; 5 - 10 tekrar aralığında ağır kilolarla çalışmalıdır. Ağır ağırlıklarla çalışıldığı için dinlenme sürelerini biraz daha uzun tutulmalı (1 - 2 dakika). Bileşik setler yapmaya çalışın. Kardiyo yapmamaya özen gösterin. Extemorf vücut yağsız bir yapıya sahip olduğu için yapılmaması tavsiyedir. Kardiyo yapılması lüzumu durumunda bunu HIIT tarzı olmasına dikkat edilmelidir.

Extomorf Beslenme Şekli; Ağır kilolar çalışıldığı için yüksek kalorili yiyecekler tüketmeye dikkat edilmelidir. Badem, avokado ve fıstık ezmesi türü yiyecekleri beslenmenizde muhakkak bulundurulmalı. 3 ana öğün yanına 3'te ara öğün eklenmeli. Günlük karbonhidrat alımını %50 - 60 civarında ayarlanmalı. Her gün süt içmek ihmal edilmemeli. Aşırıya kaçılmadan fast - food türü yiyeceklerde tüketebilirsiniz.
" } ] }